Ko so ujeli ritem, je v nadaljevanju sledil mrk

Slovenska moška rokometna reprezentanca je včeraj na drugi tekmi glavnega dela svetovnega prvenstva na Švedskem in Poljskem v Krakovu izgubila proti Španiji s 26:31 (15:15) in nima več možnosti za preboj v četrtfinale.

Vratar Urban Lesjak (v ozadju) in strelec treh zadetkov Dean Bombač. Foto: Profimedia
Vratar Urban Lesjak (v ozadju) in strelec treh zadetkov Dean Bombač. Foto: Profimedia

KRAKOV > Slovenska rokometna reprezentanca je včeraj izgubila še drugič. Po porazu proti Francozom v skupinskem delu v Katovicah so praznih rok ostali tudi v glavnem delu proti Špancem v Krakovu. Z novim porazom so se tudi končale slovenske sanje o preboju v četrtfinale, ki bo 25. januarja v Gdansku.

Slovence jutri čaka zadnja tekma proti Črnogorcem. V primeru zmage in osvojitve tretjega mesta v skupini I bi lahko naredili velik korak proti uvrstitvi na enega od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024. V vsakem primeru pa je slovo od prvenstva z zmago bolj vzpodbudno tudi za prihodnje načrte.

Slovenija : Španija 26:31 (15:15)

Tauron Arena, gledalcev 2100, sodnika: Kurtagić in Wetterwik (oba Švedska).

Slovenija: Baznik, Lesjak, Blagotinšek 1, Janc 5, Dolenec 7 (4), Cehte, Kodrin 2, Gaber 1, Horžen, Mazej, Ovniček 2, Makuc, Bombač 3 (1), Mačkovšek 3, Novak 1, Vlah 1 (1).

Španija: Perez de Vargas, Corrales, Pecina, Maqueda 1, A. Fernandez 1, A. Dušebajev 3, Sole 4 (1), Figueras 4, Canellas 1, Casado 3, Guardiola 1, Valera 2, Sanchez, D. Dušebajev 5, Odriozola 6 (2), D. Fernandez.

Sedemmetrovke: Slovenija 8 (6), Španija 4 (3). Izključitve: Slovenija 8, Španija 6 minut.

V slovenski igri je bilo uvodoma čutiti preveč spoštovanja do Špancev, dodatno pa jim je samozavest okrepil vratar Gonzalo Perez de Vargas z nekaterimi obrambami. Po medli slovenski predstavi v obrambi in napadu so jim tekmeci po vsega desetih minutah ušli na štiri gole (2:6), nato pa so se Zormanovi varovanci le prebudili. Najprej jih je z obrambami dvignil vratar Urban Lesjak, ki je v enem napadu v seriji ubranil kar tri strele španskim rokometašem. Med deveto in 16. minuto so naredili delni izid 5:1, za izenačenje na 7:7 pa je zadel Dean Bombač. Slovenci so v drugi polovici prvega polčasa povsem vzpostavili ravnotežje na igrišču. Na veteransko špansko sekcijo v napadu - v njej sta bila 36-letni Joan Canellas in dve leti mlajši Jorge Maqueda - so znali ustrezno odgovoriti. Stekla je tudi igra v napadu, v 27. minuti pa so po golu Boruta Mačkovška tudi prvič na tekmi povedli s 14:13.

Po neodločenem izidu ob polčasu je bilo v nadaljevanju pričakovati bolj odločno igro Slovencev, a so Španci upravičili vlogo favorita. Slovenija je v 37. minuti po golu Blaža Blagotinška zadnjič na dvoboju povedla (19:18), nato pa so na parketu dvorane Tauron zagospodarili rokometaši s Pirenejskega polotoka. Slovenija je po nekaterih tehničnih napakah izgubila ritem v igri, kar so izkušeni Španci izkoristili in v 49. minuti povedli za pet golov (26:21).

V zadnjih desetih minutah so imeli Španci popoln nadzor nad slovenskimi rokometaši. Slovenci so jim sprva kljubovali, v 54. minuti so se jim približali na tri gole (23:26). Po španskem delnem izidu 3:0 med 55. in 57. minuto in zaostanku s 23:29 pa je bilo docela jasno, da bodo v 14. medsebojnem dvoboju na velikih tekmovanjih doživeli dvanajsti poraz. “Dali smo vse od sebe, a naredili tudi preveč napak. Nismo bili pravi. Ko je bilo potrebno, smo ostali brez energije in agresivnosti v obrambi. Tudi sodniški kriterij nam ni bil naklonjen,” je po tekmi povedal selektor Uroš Zorman.


Najbolj brano