Z uglasbeno Kajuhovo poezijo vrača upanje, da je lahko bolje

V spomin na ustvarjanje pesnika Karla Destovnika - Kajuha je ob stoti obletnici njegovega rojstva kantavtorica in skladateljica Ditka uglasbila skladbo Naša pesem.

Videospot so med drugim snemali ob vhodu v znameniti Fridrihov rov rudnika Mežica, ki je v preteklosti 
služil kot glavni rov, po katerem so prevažali rudo, les in razstrelivo.  Foto: Nika Hölcl Praper
Videospot so med drugim snemali ob vhodu v znameniti Fridrihov rov rudnika Mežica, ki je v preteklosti služil kot glavni rov, po katerem so prevažali rudo, les in razstrelivo.  Foto: Nika Hölcl Praper

MEŽICA > Poezija Karla Destovnika - Kajuha je odsev burnega časa pred in med drugo svetovno vojno - časa revščine, neenakosti, diskriminacije, strahu in vsesplošnega nezaupanja. Kajuh je ob bolečih temah pozival k prenovi človeka in h gradnji pravičnejšega ter boljšega družbenega reda, zato so njegove pesmi še vedno aktualne za branje. In danes tudi poslušanje. Z obujanjem njegove poezije si kantavtorica Ditka prizadeva, da ljudje ne bi izgubili poguma, upanja, brezskrbnosti in človečnosti.

V začetku Kajuhovega leta se je skladbi Naša pesem pridružil tudi videospot, ustvarjen s pomočjo umetne inteligence, ki je iz besedila pesmi izluščila vizualne podobe. Z obuditvijo 80 let stare poezije Ditka prikazuje trenutno družbo, ki vse prehitro podleže manipulaciji najrazličnejših virov informacij, ki nam zlahka operejo možgane in nam odvzamejo originalnost. Tisto, kar poleg pohlepa pači svetlo prihodnost mladih, so še vojne in naravne katastrofe, ki so postale skoraj vsakodnevna tegoba.

"Naša pesem je nekakšna budnica človeštvu, da se upre zlu. To je tudi namen te pesmi in spremljajočega videospota. Ne gre za kritiko konkretnega, le za izpostavitev realnega,” pravi Ditka, ki vedno znova poudarja, da je ljubezen “edina sila, ki lahko svet spremeni na boljše, zato je tako pomembno, da se ljudje tega zavedamo”.

Naša pesem je ena od desetih uglasbenih pesmi z Ditkinega četrtega studijskega albuma Med nama je angel. Glasbo zanjo je napisala sama, aranžma pa je dodal njen oče Gorazd Čepin, medtem ko je aranžma za pihalni orkester napisal skladatelj Leon Firšt.


Najbolj brano