Inovativno o znamenitostih

V okviru projekta Obujamo spomine - puščamo sledi bodo v petek in soboto, 27. in 28. januarja, v Goriški knjižnici Franceta Bevka zbirali stare fotografije in razglednice Nove Gorice, ki jih želijo uporabiti pri izdelavi nove spletne aplikacije. Z njo bodo domačini in turisti brezplačno na inovativen način spoznavali nekatere ključne lokacije in znamenitosti v mestu.

Številni občani hranijo marsikatero staro fotografijo ali razglednico Nove Gorice, ki bi jo lahko uporabili pri nastajajoči 
trojezični aplikaciji. Na fotografiji, ki jo hrani Goriški muzej, je 
Ruski blok.    Foto: arhiv Goriškega muzeja
Številni občani hranijo marsikatero staro fotografijo ali razglednico Nove Gorice, ki bi jo lahko uporabili pri nastajajoči trojezični aplikaciji. Na fotografiji, ki jo hrani Goriški muzej, je Ruski blok.  Foto: arhiv Goriškega muzeja

NOVA GORICA > V okviru projekta Obujamo spomine - puščamo sledi Goriški muzej s podjetjem Arctur razvija inovativne digitalne rešitve. Za pripravo brezplačne spletne strani z obogateno resničnostjo, ki bo s pomočjo pametnih mobilnih naprav domačim in tujim obiskovalcem ponujala nov način spoznavanja arhitekture in spomenikov v Novi Gorici, potrebujejo ustrezno gradivo.

Številni občani hranijo marsikatero staro fotografijo ali razglednico Nove Gorice, ki bi jo lahko uporabili pri nastajajoči trijezični aplikaciji, zato jih pozivajo, da jih prinesejo v Goriško knjižnico Franceta Bevka v petek in soboto, 27. in 28. januarja, med 9. in 12. uro. Gradivo bodo sodelavci Goriškega muzeja skenirali in takoj vrnili lastnikom. Z njim bodo obogatili zbirko muzeja, izbrane fotografije in razglednice pa uporabili za izdelavo inovativne spletne aplikacije.

“Projekt Obujamo spomine - puščamo sledi predstavlja novost v tehnološkem smislu in v načinu predstavljanja dediščine v našem lokalnem okolju,” poudarjajo v Goriškem muzeju. Dodana vrednost, ki so jo prepoznali že pri pripravi razstave GO*S50-60 na Gradu Kromberk, je prav možnost sodelovanja domače javnosti. “Prebivalce želimo spodbuditi, da z nami delijo spomine v obliki komentarjev na spletni strani in s posredovanjem fotografij, ki bodo v obliki galerije na ogled pri vsaki interesni točki,” še pojasnjujejo.

Pri izboru slikovnega materiala in besedil sodelujejo tudi s sorodnimi javnimi institucijami iz Nove Gorice. V luči Evropske prestolnice kulture 2025 je takšna spletna stran v treh jezikih lahko odličen pripomoček za spoznavanje mesta, so prepričani v Goriškem muzeju. Spletno stran www.MALT.si bodo pripravili do sredine letošnjega leta.


Najbolj brano