V novi številki Primorskih novic preberite

Prezaposlitev delavk in delavcev k zunanjim izvajalcem, ki so pogosto deležni očitkov o kršenju delavskih pravic, je vse več tudi v državnih podjetjih, ki bi na tem področju morala biti zgled vsem ostalim.

Sobarice Save se bojijo  izkoriščanja Foto: Zdravko Primožič/FPA
Sobarice Save se bojijo izkoriščanja Foto: Zdravko Primožič/FPA

Prvi sneg in (spet) prvi kaos

1229 ton soli, 125.000 litrov tekočine in 185 cestarjev s 125 tovornjaki v ponedeljek zjutraj očitno ni bilo dovolj, da bi Dars preprečil kaos na naših avtocestah ob prvem obilnejšem sneženju.

V požaru približno 100.000 evrov škode

Po včerajšnjem ogledu požarišča, ki je ostalo po obsežnem požaru v skladišču na Bivju, policisti skupaj s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija, še ugotavljajo okoliščine. Po prvih ocenah naj bi v požaru nastalo za približno 100.000 evrov škode.

Občina je razpisala dve, podelila pa bo eno koncesijo družinske medicine

Splošna zdravnica Damijana Šinigoj je odšla v pokoj, Mihael Demšar pa naj bi to storil v kratkem, zato novogoriška občina išče nova koncesionarja. Uspela pa je pridobiti le enega, saj je drugi prijavo umaknil. Bojazni, da bi pacienti ostali brez zdravnika, ni, zatrjujejo na občini.

Soba pobega po izolsko: popravi “makino”, reši ulov in pelji v pristan

Ko sredi morja udari nevihta, posadka in kapitan padejo v morje, turisti tako ostanejo sami na stari ribiški barki Misteriosa. Popraviti morajo pokvarjeno “makino”, rešiti ulov ter barko varno pripeljati nazaj v pristan. Takšno dogodivščino obiskovalcem že od lanske pomladi ponuja Escape room Izola, trenutno edina soba pobega v slovenski Istri.

Voščilo je prišlo z neba

Po facebooku je zakrožila simpatična zgodba o balonu, ki so ga novembra lani v zrak spustili otroci z Vogrskega in ga je v teh dneh na sprehodu našel gospod iz Breznice pri Žireh. Ta je prosil za pomoč pri iskanju fantičev, ki so mu polepšali dan, in odziv na družbenem omrežju je bil neverjeten.

Je zasebno življenje politikov javni interes ali radovednost?

V kolikšni meri sme javnost zanimati intimno življenje visokih političnih predstavnikov, na primer premierja? Kje se konča pravica politikov do zasebnosti v primerjavi s pravico javnosti do obveščenosti?

Igra mlade združuje ne glede na nacionalnost

Glasbeno igralo, ki ga je beguncem iz Ukrajine, nameščenim na Debelem rtiču, podarilo Mednarodno združenje žensk Ljubljana, je tam, kjer mora biti. Ob morju in dostopno vsem otrokom, ne glede na to, od kod prihajajo.

Dimnik in peči frnaže bodo zaščitili

V nekdanji frnaži v Biljah končujejo odstranjevanje dotrajanega in uničenega materiala, ki se je nakopičil med večletnim propadanjem stavbe. Peči in dimnik pa nameravajo zaščititi. Še bodo iskali investitorje za programe, ki bi jih bilo možno umestiti v nekdanjo opekarno.

Odpadno blato kot suho zlato

Delovanje ajdovske centralne čistilne naprave že nekaj let krojita zastarela tehnologija in iztrošena oprema. Občina zdaj za približno 1,5 milijona evrov kupuje novo tehnologijo za oksidacijo in dehidracijo blata.

V letu treh jubilejev razstavljajo in poživljajo čas

Mestni Muzej Idrija je v 70. leto vstopil z lani odprto razstavo o volni in njeni predelavi v domačem okolju. Nanjo je navezal prvi živi dogodek - tkalsko delavnico. V jubilejnem letu in ob 80. obletnici bolnice Franja, najbolje obiskanega muzeja, s katerim upravlja, bo živahnih dogodkov še veliko.


Najbolj brano