Odpadno blato kot suho zlato

Delovanje ajdovske centralne čistilne naprave že nekaj let krojita zastarela tehnologija in iztrošena oprema. Občina zdaj za približno 1,5 milijona evrov kupuje novo tehnologijo za oksidacijo in dehidracijo blata. Izdelali bodo tudi idejno zasnovo za celovito nadgradnjo naprave, s katero bi njene zmogljivosti prilagodili potrebam v prihodnjih desetletjih.

Občina bo v Centralni čistilni napravi Ajdovščina letos posodobila sistema  za oksidacijo in dehidracijo blata. Foto: KSD Ajdovščina
Občina bo v Centralni čistilni napravi Ajdovščina letos posodobila sistema za oksidacijo in dehidracijo blata. Foto: KSD Ajdovščina

AJDOVŠČINA > Centralno čistilno napravo so zgradili v začetku osemdesetih let kot mehansko biološko napravo z zmogljivostjo 42.000 populacijskih enot (PE). Danes v njej čistijo komunalne odpadne vode iz naselij Ajdovščina, Dolenje, Ustje, Dolga Poljana, Budanje in Lokavec ter tehnološke odpadne vode iz mesta, obdelujejo tudi odpadno blato iz malih čistilnih naprav v občini in iz greznic.

Na pragu novega naložbenega cikla

Zaradi zastarelosti tehnologije so napravo že dvakrat posodobili, a vse pogostejše težave pri delovanju terjajo nova vlaganja. Občina je na pragu novega naložbenega cikla. V prvem koraku bo kupila nove tehnologije za oksidacijo in dehidracijo blata, s čimer bi zadostili trenutnim potrebam. “Občina je začela postopek za izbiro izvajalca dobave sistema za oksidacijo blata v oksidacijskih bazenih, skupaj z dobavo kisika. Skupno javno naročilo je ocenjeno na 716.600 evrov. Vrednost sistema oksidacije ocenjujemo na 283.100 evrov. Ta znesek bo poravnala Občina Ajdovščina. 433.500 evrov pa bo predvidoma stal nakup kisika za prihodnjih pet let. To bo strošek KSD Ajdovščina,” je pojasnil strokovni sodelavec za investicije na občini Peter Kete.

716.600

evrov je vredno javno naročilo za nakup sistema oksidacije blata na čistilni napravi, še

750.000

evrov pa bo stal sistem za dehidracijo blata

750.000 evrov pa je vredno javno naročilo za nakup in vgradnjo sodobne linije za dehidracijo blata iz odpadne vode, ki vključuje napravo za strojno predzgoščanje blata in centrifugo za dehidracijo. Občina bo naložbo izpeljala v sklopu širitve Poslovne cone Ajdovščina in z denarjem sklada za okrevanje in odpornost.

Sodobna oprema bo učinkovitejša, ne bo pa rešila vseh težav

Na liniji obdelave blata so zaradi velikih obremenitev v poletnih viških, lani so ob posameznih dnevih dosegli 80.000 PE, že nekaj let težave z izpadom čiščenja. Rešujejo jih tudi z najeto centrifugo. “Težave zastarele in dotrajane opreme niso samo pogoste okvare, ampak tudi njena neučinkovitost. Nova in sodobna oprema bo učinkovitejša, ni pa to dokončna rešitev težav. Z novo opremo bomo poskušali premostiti obremenitve v sezonskih viških, dolgoročna rešitev pa je celovita rekonstrukcija in nadgradnja naprave,” je pojasnil direktor KSD Luka Jejčič.

Peter Kete

strokovni sodelavec na občini

“Težave zastarele in dotrajane opreme niso samo pogoste okvare, ampak tudi njena neučinkovitost. Nova in sodobna oprema bo učinkovitejša, ni pa to dokončna rešitev težav.”

Vedno večje količine blata iz komunalnih čistilnih naprav so za občine in podjetja, ki izvajajo to javno gospodarsko službo, vedno večji izziv. KSD je v letu 2021 na ajdovski centralni čistilni napravi iz odpadne vode izločila 2363 ton blata. 1628 ton je v domači kompostarni z biorazgradljivimi odpadki predelala v kompost, ki ga uporablja za pokrivko v CERO Ajdovščina, 736 ton blata pa je oddala koncesionarju, družbi Saubermacher. To predstavlja precejšen strošek, zato so v Ajdovščini iskali drugačne rešitve.

Na občini predvidevajo, da bodo tehnologijo za oksidacijo blata namestili v prvi polovici, opremo za predzgoščevanje in dehidracijo blata pa proti koncu leta. Letos bodo dobili tudi idejno zasnovo za celovito nadgradnjo in povečanje zmogljivosti čistilne naprave, s čimer bi zadostili potrebam v prihodnjih desetletjih. “Izdelanih bo več različic, od rekonstrukcije in nadgradnje obstoječe naprave do novogradnje. Vse se bo investicijsko preverilo, potem se bo treba odločiti, kako naprej,” je pojasnil Peter Kete.


Najbolj brano