Rezultat boljši od igre

Rokometaši Slovenije bodo na svetovnem prvenstvu v nadaljnje tekmovanje odnesli dve točki. Drevi je bila Francija premočna (35:31), Slovenija pa premalo agresivna v obrambi. Predvsem pa je olimpijskim prvakom podarila preveč žog, saj je naredila kar 14 tehničnih napak.

Dean Bombač je prispeval pet zadetkov. Foto: STA
Dean Bombač je prispeval pet zadetkov. Foto: STA

KATOVICE > Francija je imela od začetka v rokah vse niti igre. V prvem polčasu si je ob osmih slovenskih izgubljenih žogah priigrala pet golov prednosti, a je del prednosti pred odmorom zapravila. Drugi polčas je tako ob zaostanku Slovenije za dva gola (14:16) vseeno obetal še kar odprto predstavo.

Ker pa Slovenija tudi v nadaljevanju v obrambi ni bila tako agresivna kot ob sobotnem podvigu nad Poljaki, so Francozi Zormanove varovance nenehno držali na varni razdalji. Nekaj malega upanja je sicer Slovenija dobila ob izteku 57. minute, ko je najboljši slovenski strelec, Koprčan Aleks Vlah (9 golov), iz sedemmetrovke zadel za 30:33. Toda že v naslednjem napadu je prvič zadel Melvyn Richardson in zmagovalec je bil odločen.

Oba polčasa je Slovenija izgubila za dva gola. V prvem je bilo kritičnih predvsem osem izgubljenih žog v napadu. K sreči je bil razpoložen vratar Urban Lesjak (osem obramb v prvem polčasu), ki je ustavil nekaj protinapadov in bil razpoložen tudi pri branjenju sedemmetrovk.

Francozi so sicer v tekmi hitro ujeli svoj ritem, prvič so s tremi zadetki prednosti vodili tik pred polovico polčasa, ko je svoj tretji zadetek dosegel Nedi Remili. V 25. minuti si je Remili prislužil drugo izključitev. Dve minuti pred koncem se je med strelce prvič vpisal še eden od slovenskih debitantov Tadej Mazej (13:16), Aleks Vlah pa je že s svojim petim golom Slovenijo približal le na dva gola zaostanka (14:16). Slovenija je tekmo začela in tudi odigrala brez Boruta Mačkovška, ki je, potem ko je v obrambi odlično opravil delo na tekmi s Poljsko, preventivno počival. Še vedno ima namreč težave s poškodbo kolena.

Karabatić priboril šest golov prednosti

Drugi polčas je Slovenija začela tako kot prvega - z zapravljeno sedemmetrovko (Dean Bombač). Vincent Gerard je ubranil še nekaj strelov, Nikola Karabatić pa je v 37. minuti francosko prednost povišal na 22:16. Ob koncu so se Slovenci spet nekoliko približali, a so porabili preveč moči, da bi lahko obrnili potek srečanja. Rodičan Domen Makuc je v 54. minuti po protinapadu zadel za 32:28, Blaž Janc pa je v 56. minuti dosegel svoj prvi gol v drugem polčasu za znižanje zaostanka na tri gole. Več pa slovenski reprezentanti tokrat niso zmogli.

Francija je tako v skupini B po pričakovanju prva in v drugi del prvenstva v Krakov nese štiri točke. Slovenija je druga in ima v tekmah z naslednjimi nasprotniki, Španijo, Črno goro in Iranom, še vse možnosti za uvrstitev v četrtfinale, kamor pa se bosta iz novoustanovljene skupine uvrstili le dve ekipi.


Najbolj brano