Ona leta 2022 je Damjana Kinkela

Priznanje Ona 2022 je po izboru poslušalcev Radia 94 osvojila zborovodkinja Cerkvenega mešanega pevskega zbora (CMePZ) Zvon iz Ilirske Bistrice Damjana Kinkela. Na slovesnosti je Gospodarska zbornica Slovenije priznanje podelila podjetju Proplace iz Podskrajnika pri Cerknici, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije pa Mizarstvu Bečaj iz Logatca. Slavnostna govornica je bila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

V akciji Radia 94 je Ona leta 2022 postala Damjana Kinela, 
priznanje  Gospodarske zbornice Slovenije je prejelo  podjetje 
Proplace iz Podskrajnika pri Cerknici (njegov  predstavnik na 
desni), Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije pa Mizarstvo Bečaj 
iz Logatca.  Foto: Valter Leban
V akciji Radia 94 je Ona leta 2022 postala Damjana Kinela, priznanje Gospodarske zbornice Slovenije je prejelo podjetje Proplace iz Podskrajnika pri Cerknici (njegov predstavnik na desni), Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije pa Mizarstvo Bečaj iz Logatca.  Foto: Valter Leban

POSTOJNA > Akademska sakralna glasbenica in profesorica glasbe Damjana Kinkela je umetniško vodenje CeMPZ Zvon prevzela leta 2000, od takrat je tudi organistka v župnijski cerkvi svetega Petra v Ilirski Bistrici. Poje pri Mešanem pevskem zboru Glasbene matice v Ljubljani, je članica Slovenskega Cecilijinega društva in članica uredniškega odbora revije Cerkveni glasbenik. Zaposlena je kot učiteljica glasbe na Osnovnih šolah Dragotina Ketteja v Ilirski Bistrici in Rudolfa Ukoviča v Podgradu. Je tudi zborovodkinja šestih osnovnošolskih pevskih zborov. Z družino živi v Podbežah pri Podgradu.

CeMPZ Zvon je prvič zapel leta 1982, 40-letnico bo obeležil jeseni. Zbor je dobitnik več nagrad in priznanj. 40 pevcev in pevk je aktivno sodelovalo pri nedavni obnovi ilirskobistriške župnijske cerkve, finančno pa so pomagali tudi pri obnovi tamkajšnjih orgel, zato lahko zbor, ki je tudi kulturno društvo, gosti vse bolj zahtevne koncerte sakralne glasbe.

Nagrajeno podjetje Proplace, ki se ukvarja s proizvodnjo elektronskih sklopov, je leta 2021, desetletje po ustanovitvi, ustvarilo 9,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje ter tri milijone dodane vrednosti, kar je za 40 odstotkov več kot v letu 2020 Za investicije je v letu 2021 namenilo več kot šest odstotkov letne prodaje. Trend visoke rasti prodaje izdelkov in storitev, pri čemer so zelo izvozno usmerjeni, je nadaljevalo tudi leta 2022. Ob koncu leta 2021 je štelo 85 zaposlenih, ob koncu lanskega pa 108.

Družinsko podjetje Mizarstvo Bečaj, Robert Bečaj s. p., je ob ustanovitvi leta 1990 lesne polizdelke ponujalo večjim slovenskim in tujim podjetjem, danes je glavna dejavnost podjetja izdelava notranjega pohištva najvišjega kakovostnega razreda po meri. Podjetje je prisotno na slovenskem trgu, tudi na Nizozemskem in v Avstriji.

Na tradicionalni slovesnosti v Jamskem dvorcu sta nastopila Simfonični orkester Cantabile, tokrat z godalnim komornim orkestrom in s solisti. Na prireditvi je podjetje TPG Agent Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna izročilo donacijo za nakup naprave za diagnostične in terapevtske potrebe bolnišnice, Športna Zveza Pivka pa je pripravila presenečenje desetkratnemu državnemu prvaku v gorsko hitrostnih dirkah Milanu Bubniču.

Radio 94 je priznanja prvič podelil leta 1995, le leto po ustanovitvi radijske postaje. V tokratni akciji se je za naziv Ona ali on potegovalo 17 kandidatov in kandidatk, svoj glas zanje je oddalo več tisoč poslušalcev. Regionalna radijska programska mreža s sedmimi frekvencami pokriva predvsem območje primorsko – notranjskih občin in Logatca, precejšen del Ljubljanske kotline, z digitalno radijsko frekvenco DAB pa celoten zahodni del države. Radio 94 je od leta 2018 lokalna radijska postaja posebnega pomena.


Najbolj brano