Zaradi zapore brez vinjete do izvoza Slavček

Podjetje Adriaing za Dars že nekaj tednov popravlja poškodbe na fekalnem zbiralniku pod voziščem hitre ceste. Zaradi del bo iz smeri Izole do konca meseca zaprt izvoz na priključku Semedela. V tem času je uporaba hitre ceste iz smeri Izole na relaciji od izvoza Semedela do priključka Koper-center (Slavček) dovoljena tudi vozilom brez vinjete.

Zaradi del bo iz smeri Izole do konca meseca zaprt izvoz na 
priključku Semedela. Foto: Ilona Dolenc
Zaradi del bo iz smeri Izole do konca meseca zaprt izvoz na priključku Semedela. Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Popolna zapora priključka je nujna zaradi sanacije in prevezave fekalnega kanala ter vzpostavitve gradbiščnega priključka. podaljšuje čas trajanja delne zapore priključka Semedela. Promet po tem kraku bo še do konca marca potekal po zoženem vozišču.

Stroške, približno 664.000 evrov, bodo morali v celoti poravnati na Darsu. Marsikdo je prepričan, da bi pravočasen odziv na opozorila o zaznanih težavah pod hitro cesto prepolovil tako znesek kot obseg popravila.

Zelenico ob mandraču v Semedeli so zasedli delavci, ki popravljajo poškodovan fekalni zbiralnik pod hitro cesto. (foto: Nataša Hlaj)

V koprski občini so namreč Dars na napake pri gradnji kinete, ki utegnejo povzročiti poškodbe na kanalizacijskem sistemu, opozarjali že več let. Prvi dopisi o tem segajo v leto 2016, v letu 2020 pa jih je Marjetica Koper tudi uradno pozvala k sanaciji kinete. Prišlo je namreč do poškodbe na fekalnem zbiralniku, ki jo je povzročil vdor podtalnih vod v armirano betonsko kineto (kanal, v katerem je položena kanalizacijska infrastruktura).

V koprski občini zagotavljajo, da ni bojazni, da se ves ta čas odpadne vode morebiti izlivajo v okolje. “Fekalni kolektor v armiranobetonski kineti je še vedno v funkciji. Ker je v kineti, se odpadna voda še vedno odvaja v smeri centralne čistilne naprave na Serminu brez iztekanja v okolje. Tudi sicer bi voda iz fekalnega kolektorja in kinete težko prodrla v bližnje kanale, saj so ti bistveno višje kot kolektor, ki je na globini treh metrov pod morsko gladino,” pojasnjujejo.


Najbolj brano