Klavirski zvok je izziv za njen raziskovalni duh

Desetletna Astrid Glavina iz Sečovelj se vse od petega leta uči klavir in uspešno tekmuje: priigrala si je že sedem prvih in dve drugi nagradi. Rada se ukvarja s športom, veliko bere, je zelo ustvarjalna in ima bujno domišljijo.

Astrid Glavina
Astrid Glavina 

Petošolka Astrid Glavina je prijetna, zgovorna in zelo neposredna mladenka mnogih talentov ter še več zanimanj. A tisto, ki ga nosi že od zibeli, je zanimanje za klavir. Uči se ga v razredu svoje mame Aleksandre Češnjevar Glavina v piranski podružnici Glasbene šole Koper, čeprav je bila njena prva učiteljica teta Valentina Češnjevar.

Klavirski zvok jo obkroža že od prvih dni življenja, saj je poleg mame glasbeni pedagog tudi oče Bojan Glavina, ki ji je očitno v gene položil tudi raziskovalni in ustvarjalni duh skladatelja. Že od malih nog se Astrid najraje igračka ob klavirju in na njem odkriva nove zvoke. Tako je tudi prišla do svojega prvega skladateljskega opusa. Zdaj jih ima že petnajst. Svojo domišljijo sprošča tudi pri pisanju spisov, pod njenim peresom že nastajajo tudi pravljice. Hodi še v gledališki krožek, kjer se ustvarjalni žilici pridružuje tudi dramaturška. “Skoraj nikdar ne gremo spat brez kake njene večerne 'mini-predstave' ali vsaj glasbene točke,” pripoveduje mama. V šoli je njen najljubši predmet športna vzgoja, tudi v prostem času se z veseljem poda na igrišče, kjer s prijatelji igra nogomet in se - že peto leto - ukvarja z atletiko. Najraje pa bere. Med najljubšimi sta Harry Potter in Percy Jackson, nekatere knjige je tudi že večkrat prebrala.

Mlada pianistka in njena mama v oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in v tujini. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, boste lahko prisluhnili Astrid Glavina v izvedbi skladb Chopina, Cimarose, Bacha in Bojana Glavine ter v pogovoru, ki razkriva njeno živahno naravo, bistroumnost in njen poseben odnos do klavirja.

A v središču njenega zanimanja ostaja klavir. Že od šestega leta se udeležuje različnih, tudi mednarodnih, klavirskih tekmovanj, s katerih je vselej prinesla zlate plakete. Med devetimi se le trikrat domov ni vrnila kot zmagovalka. Veselijo jo tudi nastopi, skupaj z bratom Brinom vsako leto v Sečovljah priredi samostojni koncert za prijatelje in sorodnike. Na odru je vedno zanesljiva in zanimiva za poslušalce, saj se zna vživeti v skladbo. Kako to doseže? “Na začetku sem še malo nervozna, ko pa začutim klavir, se popolnoma vživim v glasbo in tudi trema izgine,” pravi. Pred novim letom je v dveh dneh izvedla kar tri nastope v različnih državah: v avstrijskem Gradcu, Trstu in Portorožu.

Ob klavirju se že drugo leto uči tudi violino, na izolski podružnici Glasbene šole Koper je njena mentorica Sonja Horvat. Obiskala pa je že tudi nekaj seminarjev slavnih klavirskih pedagogov, kot so Zuzana Niederdorfer, Dragomir Bratić, Denys Masliuk in Marian Myka. V letošnjem šolskem letu je začela dvakrat mesečno obiskovati tudi razred Sijavuša Gadžijeva na Glasbeni matici v Trstu. “Profesor Gadžijev mi je zelo všeč, ker mi dovoli tudi zelo hitro in bolj strastno igrati,” pravi Astrid, ki je sicer tudi s svojo domačo profesorico najbolj zadovoljna, kadar ji dovoli igrati težje in bolj “razburkane” skladbe. Te so ji najbolj všeč, saj so največkrat napisane v molu. In ona igra najraje v molu. Čeprav je po naravi vesela deklica, so ji skladbe, pisane v duru, prevesele.

O svoji prihodnosti še ne razmišlja preveč dokončno, čeprav ve, da se bo vselej ukvarjala z glasbo. Želela si je postati pianistka, a se boji, da ji bo ta pot pretežka, zato bi se zadovoljila tudi s poučevanjem klavirja, vsekakor pa bi ji bilo življenje brez tega glasbila res težko.

Lea Hedžet, Radio Koper


Najbolj brano