Po vstopu v schengen za kvadratni meter tudi krepko čez 2000 evrov

Ste že od nekdaj sanjali o kamniti hiški z oljčnikom in bazenom v hrvaški Istri? Ste sanjarili o tem, da boste nekega dne postali lastnik zemljišča, nekakšne istrske različice provansalske posesti, Toskane v malem, kjer se boste ob koncih tedna skrili pred stresom in obveznostmi? Bržkone ste priložnost za ugoden nakup že zamudili. “Če je bilo do nedavnega za kvadratni meter stanovanja blizu meje treba odšteti med 1300 in 1400 evrov, se je zdaj ta cena povzpela krepko nad 2000 evrov” je poudaril Daniel Lovšin iz nepremičninske agencije Casabela.

Nepremičninska agencija Stoja Trade je že skoraj razprodala 
apartamaje v umaškem   Garden Palace Resortu.   Foto: STOJA TRADE
Nepremičninska agencija Stoja Trade je že skoraj razprodala apartamaje v umaškem Garden Palace Resortu.  Foto: STOJA TRADE

ISTRA > O posledicah, ki ga bo imel vstop Hrvaške v schengensko območje na tamkajšnji nepremičninski trg - ta je še posebej privlačen slovenskim kupcem -, smo se pogovarjali z nepremičninskima strokovnjakoma Danielom Lovšinom iz Pirana in Zoranom Đukićem iz Ljubljane.

V pomladnih mesecih verjetno nova rast cen

“Ukinitev mejnega nadzora je odlična novica tako za hrvaški kot za slovenski nepremičninski trg, na katero čakamo že več 20 let,” pove direktor nepremičninske agencije Stoja Trade Zoran Đukič, a hkrati doda, da bodo odslej nepremičnine na Hrvaškem dražje, med drugim tudi zaradi vstopa južne sosede v evrsko območje. “Glede na to, da pričakujemo recesijo in višje obrestne mere za kreditiranje, cene verjetno ne bodo poletele v nebo. Vendar so stranke, ki kupujejo nepremičnine na Hrvaškem, v glavnem stranke z večjo kupno močjo, ki kupujejo svoj drugi dom in ga financirajo z lastnimi sredstvi, ne s krediti. Zaradi tega si upamo napovedati, da bo nepremičninski trg zelo živahen, sploh v pomladnih mesecih, ko se bo začela sezona. Takrat lahko pričakujemo rast cen,” napove Đukić.

Daniel Lovšin

direktor nepremičninske agencije Casabela

“Tudi dobrih ponudb je vedno manj. Sploh takšnih, za katere je povpraševanje največje, kot so zemljišča s hiško in bazenom.” “

Razgrabili že vse boljše nepremičnine

Sicer pa so najboljše nepremičnine razgrabili vsaj že pred letom dni, ko so se začele uresničevati napovedi, da bo Hrvaška vstopila v schengen. “Cene vztrajno rastejo že od leta 2015, a so še dodatno poskočile v minulem letu. Če je bilo do nedavnega za kvadratni meter stanovanja blizu meje treba odšteti med 1300 in 1400 evrov, se je zdaj ta cena povzpela krepko nad 2000 evrov, na boljši lokacijah pa je treba odšteti tudi več kot 3000 evrov za kvadratni meter,” poudari Daniel Lovšin, direktor podjetja Casabela. “Tudi dobrih ponudb je vedno manj. “Tudi dobrih ponudb je vedno manj. Sploh takšnih, za katere je povpraševanje največje, kot so zemljišča s hiško in bazenom,” še pristavi.

Pestro dogajanje na hrvaškem nepremičninskem trgu nam oriše tudi na konkretnem primeru. “Nedavno sem sem nekim strankam vodil postopek prodaje treh stanovanjsko-gospodarskih objektov, ki so bili v slabšem stanju in potrebni obnove. Poleg objektov je v bilo ceno vključeno še manjše zemljišče z oljčnikom in vinogradom. Nepremičnino, ki ni v bližini morja, temveč v notranjosti Istre, so zdajšnji lastniki kupili za nekaj več kot 200.000 evrov. Podobno nepremičnino bi denimo leta 2014 dobili za polovično ceno.”

Zoran Đukić

direktor nepremičninske agencije Stoja Trade

“V kolikor morebitna recesija ne bo prehuda, se bodo nepremičnine na Hrvaškem podražile za vsaj deset do 15 odstotkov.”

Za ceno stanovanja - hiška z bazenom

Povpraševanje se je povečalo tudi z izbruhom pandemije koronavirusa, nam še razlaga Lovšin. “Če je pred tem večini kupcem bilo dovolj zgolj stanovanje ob morju, danes ni več tako. Hiška na periferiji je bolj zanimiva, saj imaš ob tem lahko še svoj vrt, uživaš na čistem zraku in v naravi. Pa še cenovno je bolj ugodna. Cena hiške z bazenom na podeželju je podobna ceni stanovanja v turističnem naselju ob morju. Sicer je za primerljivo ceno v naselju mogoče kupiti novogradnjo, ki ima morda tudi svojo teraso, vendar bo ta nepremičnina verjetno bistveno manjša kot tista na podeželju,” pojasni.

Nepremičnine na Hrvaškem, ki so v bližini mejnih prehodov, so zanimive predvsem Slovenkam in Slovencem, ki se od tam lahko vozijo na delo v Slovenijo. “Gre za naselja, kot so Plovanija, Kaldanija in Kaštel. Umag je že predaleč, saj je od tam daljša vožnja do šol, vrtca, službe in drugih storitev na slovenski strani meje,” sklene Lovšin. Po njegovih besedah so slovenski kupci glavnino nepremičnin tik ob meji kupili med letoma 2014 in 2015. “Čeprav so tedaj bile tudi v Sloveniji cene nepremičnin razmeroma nizke, so bile na hrvaški strani meje izrazito nižje,” pripomni.

Najdražje nepremičnine v Rovinju in Poreču

Na Hrvaškem je sicer za tuje vlagatelje in kupce še vedno najbolj zanimiva Istra, predvsem obalna mesta in naselja med Umagom in Rovinjem ter notranjost Istre, ki v grobem zajema območje med Bujami in Motovunom. “Tukaj je največje povpraševanje predvsem zaradi dobrih prometnih povezav, kulturne dediščine, vrhunskega vina in oljčnega olja s svetovnim slovesom, tartufov ter kulinarike,” poudari Zoran Đukić, čigar nepremičninska agencija trenutno zaključuje prodajo apartmajev v Garden Palace Resortu v Umagu, kjer so prodali že 70 odstotkov vseh apartmajev.

Kupce nepremičnin vabita tudi sproščeni sredozemski življenjski slog in blaga obmorska klima, ki je prijetna tudi v zimskih mesecih. Za razliko od jadranskih otokov je v Istri živahno tudi izven sezone. Najdražje nepremične so v okolici Rovinja in Poreča, tukaj cene ponekod krepko presegajo 3000 evrov za kvadratni meter stanovanja. “Rovinj nima konkurence. Tako po hotelski ponudbi, infrastrukturi, legi, kot po prometnih povezavah. Vse je na enem mestu,” doda Đukić.

Smejali smo se Čehom in Slovakom, zdaj kupujejo najdražje nepremičnine

Kot pravi, so Slovenci še vedno na prvem mestu med kupci nepremičnin na Hrvaškem. Sledijo jim Nemci, Avstrijci, Čehi in Italijani. Nekaj je tudi državljanov iz skandinavskih držav in severa Evrope. “Včasih smo se smejali Češkim in Slovaškim turistom, zdaj pa kupujejo najdražje nepremičnine. Kar nekaj kupcev je tudi iz Ukrajine, zaradi trenutnih političnih razmer pa primanjkujejo Rusi,” pove Đukić, ki je prepričan, da zaradi odprtja meja se ne bo zmanjšalo povpraševanje po nepremičninah v slovenskem predelu Istre. Ravno nasprotno. “Z valom nakupovanja na Hrvaškem se bo skoraj gotovo nekaj kupcev prelilo tudi na slovensko stran.”

Na vprašanje za koliko pričakuje, da se bodo nepremičnine v Istri podražile po hrvaškem vstopu v schengen in evrsko območje, Đukić odgovarja: “V kolikor morebitna recesija ne bo prehuda, se bodo nepremičnine na Hrvaškem podražile za vsaj deset do 15 odstotkov. V nasprotnem primeru bodo cene ostale enake, kot so zdaj.”

Priložnost zamujena, ne vrne se nobena. Ali pač?

“Dokler se ne bo povečala ponudba nepremičnin bodo cene še rasle,” pa je prepričan Daniel Lovšin. Vse, ki še vedno sanjarijo o kamniti istrski hiški z bazenom, pa tolaži, da za nakup pravzaprav nikoli ni prepozno. Bolj kot razmere na trgu je pomembno to, da se znamo dobro pogajati, da vztrajamo in da nam ni nerodno prodajalca oziroma posrednika večkrat poklicati, če nam je nepremičnina všeč. Pri tem poudarja, da tudi ko so cene na trgu najvišje, še vedno obstajajo ugodne priložnosti za nakup.


Najbolj brano