Študent naj bo ... lačen!

Ob začetku novega koledarskega leta navadno pogledamo naprej in sprejmemo novoletne zaobljube. Te so v veliki večini primerov vezane na pogostost telesne aktivnosti in zdravo prehrano. A slednja, kot vemo, ni dostopna prav vsakomur. Zdravo se želi prehranjevati tudi domnevni steber naše družbe - študentarija.

S 1. januarjem se je subvencija študentske prehrane z 2,82 dvignila na 3,50 evra. To bi pomenilo, da bi morali študentje od leta 2023 za doplačilo k študentskemu bonu plačati 68 centov manj. A kmalu je prišlo na dan, da je ob sicer višji subvenciji narasla tudi cena, ki jo gostinski obrat lahko zaračuna za posamezen obrok. Cena mnogih doslej najdražjih študentskih kosil, ki je znašala 4,18 evra, je narasla na 5,50 evra. Že res, da tukaj ne gre za drastičen dvig cene, a vseeno se vprašajmo, kaj lahko študent za ta denar poje? Najdražji obroki sicer vključujejo glavno jed, juho in solato, najcenejši pa sendvič ali kos pice. Tukaj nastane problem ponudnikov. Krovna študentska organizacija sicer poudarja, da je z zvišanjem subvencije naraslo tudi število ponudnikov. A žal to velja le za območje Ljubljane in Maribora. Na Primorskem je le 26 takšnih ponudnikov prehrane. Glede na mizerno ponudbo gostinskih obratov, ki nudijo subvencionirano študentsko prehrano, študenti niso samo socialno, ampak tudi življenjsko ogrožena vrsta. Na spisku ponudnikov je poleg picerij in redkih restavracij tudi nekaj pekarn in franšiznih prodajaln hitre prehrane, ki so ravno zaradi nizke cene, ki botruje slabši kakovosti surovin, med študenti najbolj priljubljene. Po ponudbi sodeč torej lahko trdimo, da študentje - tako kot visokih plačil in kakovostnih bivanjskih pogojev - niso deležni niti dovolj kvalitetnih subvencioniranih obrokov.

Glede na mizerno ponudbo subvencionirane študentske prehrane študenti niso samo socialno, ampak tudi življenjsko ogrožena vrsta.

Zaradi astronomskih najemnin, vse dražjega in slabo dostopnega javnega prevoza ter vsesplošne draginje se vse več študentov odloča za obštudijsko delo. A pogosto ostanejo obešeni za pete. Minimalna študentska postavka trenutno znaša 5,21 evra in tako ne pokrije niti enega kvalitetnega obroka. Da se študentom ne godi kot črvom v loju, ni nobena novost. A vseeno se vprašajmo - bomo varčevali ravno na stebru naše družbe?

Globoke introspekcije ne gre priporočati le odločevalcem in gostincem, temveč tudi študentom. Slednji se morajo zavedati, da so študentski boni le socialni korektiv in nekakšen privilegij, ki ga njihovi kolegi po svetu niso deležni. Bojkot restavracij, ki so dvignile ceno študentskega obroka, je tu brezpredmeten in nespameten. Študentski revolt naj se osredotoči na izkoriščanje študentskega dela, predvsem pa na razsipnost študentskih organizacij. A to je že druga pesem.


Preberite še


Najbolj brano