Naš jezik najbolje pozna Fran

Kako kaj prav zapišemo in kaj pomeni ta ali tista beseda, zdaj izvemo v nekaj trenutkih. Že 44 slovarjev in 755.000 gesel povezuje Fran, po jezikoslovcu Franu Ramovšu (1890-1952) poimenovan osrednji spletni portal slovenskega jezika. Beleži že skoraj 300 milijonov iskanj. Samo v zadnjem letu se jih je zvrstilo skoraj toliko kakor prej v sedmih letih skupaj.

Z nekaj kliki na spletni strani fran.si hitro in brezplačno  spoznamo besedo, ki nas zanima.
Z nekaj kliki na spletni strani fran.si hitro in brezplačno spoznamo besedo, ki nas zanima.  

SLOVENIJA > Slovarji, brezplačno dosegljivi na spletu, so primerni tudi za najširšo javnost, poudarja predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in urednik Frana dr. Kozma Ahačič. Na četrtkovi predstavitvi v Ljubljani so spregovorili o novosti, ki so jih na portalu razvili v času pandemije in po njej, v letih 2020-2022.

Na ali v Belih Vodah?

Dodali so tako terminološke slovarje, kakršna sta davčni in kamnarski, med zgodovinskimi pa sta slovar besed Hipolita Novomeškega iz let 1711 in 1712 ter Slovar slovenskega knjižnega jezika 16. stoletja (eSSKJ16).

44

slovarjev in

755.000

gesel premore Fran

300

milijonov ogledov je portal zabeležil od leta 2014

Fran je od leta 2014 z 20 slovarjev narasel na 44, s prvotnega pol milijona pa na kar 755.000 gesel.

Rastoči spletni slovar slovenskega knjižnega jezika je bogatejši za skoraj 500 sestavkov enobesednih iztočnic različnih besednih vrst, 176 slovarskih sestavkov, ki opisujejo stalne besedne zveze, in 82 slovarskih opisov frazeoloških enot, je pojasnil Janoš Ježovnik, namestnik predstojnika ter raziskovalec pri pripravi eSSKJ. Opozoril je še na bogato bero medmetov, ki se gibljejo na obrobju jezikovnega sistema in so zato za slovaropisce poseben in hkrati zanimiv izziv.

Beseda leta 2022 draginja, svoboda, vojna ...?

PCT. To je bila beseda, pravzaprav kratica leta 2021. Tudi letos lahko sodelujete pri akciji Beseda leta, ki jo ZRC SAZU prireja od leta 2016. Zadnje čase “zaskrbljeno preverjamo cene živil in storitev, sočustvujemo z Ukrajinci, znižujemo temperaturo sobnega gretja in iščemo osebne zdravnike”, so zapisali v vabilu h glasovanju. Svojo izbranko lahko na povezavi beseda-leta.si kliknete še do 20. januarja opoldne. Letos so nominirane besede bot, draginja, energent, femicid, gasilec, povzemalnik, predator, predsednica, supervolilno leto, svoboda in vojna. Pri dveh večina še zmeraj potrebuje vsaj kratko razlago: bot je okrajšava za robot, z njo imenujemo program, ki na spletu oponaša človeka, se pogovarja z uporabnikom, medtem ko povzemalnik daljša besedila avtomatsko povzema v krajša. Komisija je že razglasila najboljši neologizem oziroma novotvorjenko leta 2022. To je vedobežnik: kdor beži pred znanjem, védenjem, kdor se boji resnice. Sopomenka: epistemofob.

Posodobljeni ePravopis prinaša več kot 700 novih slovarskih sestavkov, skupno jih je zdaj skoraj 9000. Novosti so umeščene v slovar v obliki problemskih sklopov, ki so opisani v že 91 kategorijah, je pojasnila vodja pravopisne sekcije Helena Dobrovoljc.

Težišče slovarske obravnave v lanskem letu so bila predvsem slovenska, poslovenjena in tuja zemljepisna imena. Pri več imenih krajev imajo uporabniki težave zaradi zapisa, tvorbe pridevnikov in prebivalskih imen ali rabe predlogov “v” ali “na”, denimo pri Ajdovščini, Belih Vodah, Drenskem Rebru, in pri imenih objektov in stavb, kakršni so Nebotičnik, Navje in Slovenika.

Tudi slovar pregovorov

V Sprotnem slovarju slovenskega jezika, ki ga ureja Domen Krvina, se “vsakokratne okoliščine odražajo zelo izrazito”, letos se je “po dveh burnih letih - prvem koronskem in nato drugem, ki ga je zaznamovala problematika cepljenja - vrnil v svoje bolj ali manj ustaljene tirnice”, so zapisali na spletni strani Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša.

Raziskovalci so predstavili še Slovar neglagolske vezljivosti, bogatejši za 112 gesel, Slovar pregovorov in sorodnih paremioloških izrazov s 136 dodanimi in Novi etimološki slovar slovenskega jezika.  


Najbolj brano