Visoke številke na cenikih že jezijo Hrvate

Na Hrvaškem so razburjeni zaradi podražitev, ki so se zgodile dan ali dva po sprejemu evra.

Hrvaški premier je popil prvo hrvaško “evrsko” kavo v družbi 
predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.  Foto: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedi
Hrvaški premier je popil prvo hrvaško “evrsko” kavo v družbi predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.  Foto: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedi

HRVAŠKA > Minister za finance Marko Primorac je na novega leta dan ponosno odtipkal svojo PIN-kodo in na bankomatu dvignil evre. Premier Andrej Plenković si je zamislil še imenitnejšo potezo. Predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen je povabil na kavo na Trgu bana Jelačića v Zagrebu. Račun je poravnal z evrskimi kovanci. Plenković se ni oziral na ceno kave, zato pa so bili na številke na ceniku toliko bolj pozorni državljani in državljanke Hrvaške. Mnogi so poročali, da so se cene čez noč, ob prehodu s kune na evro, zvišale. Lastniki lokalov in trgovci so naredili potezo, ki je dobro znana v državah Evropske unije, ki so prejšnja leta prevzele skupno evropsko valuto. Zaokrožili so cene. Seveda navzgor.

Družbena omrežja in komentarji pod spletnimi novicami so bili v ponedeljek in torek polni opažanj o takšnem koristolovskem početju. Kar je prej stalo 13 kun, je zdaj “prijazno” zaokroženo na dva evra. “Moško striženje pri lokalni frizerki je stalo 60 kun (8,10 evra). Frizerka pravi, da bo zdaj ceno zaokrožila na 10 evrov, da bo tudi strankam lažje,” lahko preberemo na skupini na Redditu, ki se je specializirala za pričevanja o podražitvah ob prevzemu evra. Več obiskovalcev je poročalo, da je kava z mlekom iz “nepojasnjenih razlogov” z 12 kun skočila na dva evra (slabih 15 kun). Tudi kilogram klementin je na eni od tržnic v Zagrebu pred prevzemom evra stal 12 kun, od ponedeljka pa je cena zaokrožena na dva evra.

Minister pričakuje, da bodo znižali cene

Ob poročanju o dvigu cen se je premier Plenković sestal s predstavniki inšpektorata in carinske uprave. Govorili so, da je treba zaščititi potrošnike pred neupravičenim dvigom cen in da vlada ne bo dopustila podražitev zaradi sprejema evra.

Minister za gospodarstvo Davor Filipović se je že pogovoril s predstavnik trgovskih verig. “Trgovci iz meseca v mesec dvigajo cene. Ob prevzemu evra so spet dvignili cene in poskušajo ogoljufati državljane. Tako ne bo šlo,” je zagrozil Filipović in se čudil nad nepoštenim početjem nekaterih trgovcev. “Rekel sem jim, da je elektrika v Sloveniji 60 odstotkov dražja kot pri nas. Kje so potem pocenitve? Nisem dobil odgovora. Pričakujem, da začnejo zniževati cene, ne pa da jih stalno dvigajo. Ne bodo služili na račun nižjega standarda naših državljanov. Nikomur, ki bo prehod na evro poskušal izkoristiti za dvigovanje cen, tega ne bomo dopustili,” je bil oster Filipović.

Kaj bodo storili državni organi v praksi

Na terenu so inšpektorji, ki preverjajo, ali gre za nepoštene in nedovoljene prakse trgovcev. Filipović pravi, da je eden od možnih ukrepov tudi zamrznitev cen nekaterih proizvodov. Predsednik združenja trgovin pri hrvaški zvezi delodajalcev Martin Evačić je po drugi strani prepričan, da se v trgovinah cene niso povišale zaradi zaokroževanja ob prehodu na evro, ampak so jih zaokroževali po pravilih zaokroževanja.


Najbolj brano