Pod Žabčami bo na voljo 12 parcel za hiše, nad Šentviško Goro deset

Po daljšem času bo Občina Tolmin uredila dva kompleksa za gradnjo stanovanjskih hiš, iščejo tudi najboljšo rešitev za blokovsko naselje Cvetje v bližini bodoče tolminske obvoznice. V Žabčah bo na voljo 12 parcel, na Šentviški Gori deset, na Cvetju pa naj bi po zdajšnji idejni zasnovi, ki jo bodo še prevetrili, gradili stanovanjske bloke.

Pod Žabčami bo na  terasi nad Tolminko prostora za dvanajst novih 
hiš.
Pod Žabčami bo na terasi nad Tolminko prostora za dvanajst novih hiš.  

TOLMIN > Do petka teče javna obravnava dopolnjenega osnutka odloka o podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za stanovanjsko zazidavo Žabče. Domačini, ki so dokument že obravnavali, soglašajo s pozidavo, uskladiti morajo še nekatere zadeve, med drugim glede križišča z odcepom proti bodoči stanovanjski soseski in kako bodo območje priključevali na komunalno infrastrukturo.

Priprave je zavlekel tudi covid

“Kar dolga je bila pot do OPPN, glede na to, da se je območje že pred dvanajstimi leti spremenilo iz kmetijskega v zazidalno, kar je omogočilo gradnjo igrišča, ki je praktično končano. Precej je bilo usklajevanja z mejaši, postopke je zavlekla še pandemija covida,“ pojasnjuje Danijel Tomažinčič, za zdaj še predsednik KS Tolmin, pod katero spadajo Žabče. Ena od pripomb je bila, naj se dostopni cesti doda pločnik. Tomažinčič ob tem omenja, da v vasi potrebujejo parkirišča, ker veliko obiskovalcev hodi v Tolminska korita tudi iz smeri njihove vasi. Domačini čakajo na dokončanje komunalnega urejanja vasi z novim vodovodom vred. Cevi so iz Tolmina prek mosta čez Tolminko speljali le do glavnega križišča v vasi. Upajo, da bodo v zemljo vkopali tudi električne in druge kable.

Karel Laharnar

nekdanji svetnik, domačin s Šentviške Gore

“Pričakujemo, da bo občina parcele prodajala po ugodni ceni, glede na to, da je zemljišče od nekdanjega domačina, ki razume potrebo po novih zazidalnih površinah, kupila po zelo ugodni ceni.”

Število prebivalcev se povečuje

Ker Žabče ležijo le okoli dva kilometra stran od Tolmina, poleg tega imajo sončno lego, je zanimanje za priselitev precejšnje. Analiza, ki jo je leta 2007 izdelalo podjetje Locus, je razkrila, da se število prebivalcev z leti povečuje, posledično primanjkuje stanovanj. Območje, kjer je predvidena širitev vasi, se je pokazalo kot najbolj privlačno in ustrezno. Parcele bodo zarisali na sončni terasi, kjer so že zgradili igrišče. Do novih gradbenih parcel in objektov bodo zgradili cesto, ki se bo navezala na obstoječe omrežje. Predvideno je tudi podaljšanje ceste na zahodnem robu, predvsem zaradi gradnje in vzdrževanja komunalne infrastrukture in dostopa do kmetijskih in rekreacijskih površin.

Zakoličili so dovozno cesto

Čeprav je občina parcelo za gradnjo desetih hiš nad Šentviško Goro od lastnika odkupila že pred desetimi leti, se je komaj zdaj začelo premikati s komunalnim urejanjem. “Vmes so nas prehiteli z ureditvijo območja za gradnjo hiš v Modreju, skoraj bi nas prehitele Žabče, a ne popuščamo več. Domačini smo stopili skupaj, rezultat je v tem, da so zakoličili dostopno cesto, ki bo hkrati obvoznica za Šentviško Goro. Bo velika pridobitev, glede na to, da je cesta skozi vas zelo ozka in da po njej vozijo tudi tovornjaki,” pojasnjuje nekdanji svetnik Karel Laharnar, ki jeseni ni več kandidiral.

Hitreje do Idrije in Ljubljane

Na planoti sicer napredujejo pri urejanju cest. Dokončali so odsek med Prapetnim Brdom in Markaducen, prebili so traso med Dabrom in Stopnikom. Ko bo cesta končana, bo vožnja proti Idriji in naprej proti Ljubljani 20 kilometrov krajša, cesta bo vabljiva tudi za kolesarje.

Karel Laharnar

Kot pravi, in pri tem ga podpirajo domačini, si vsi želijo, da bi hiše gradile mlade družine, da bi kakšna prišla tudi od drugod, predvsem pa ne bi smele biti namenjene vikendašem. “Pričakujemo, da bo občina parcele prodajala po ugodni ceni, glede na to, da je zemljišče od nekdanjega domačina, ki razume potrebo po novih zazidalnih površinah, kupila po zelo ugodni ceni. Upamo, da bo za komunalno opremo zaračunala le toliko, kot je vložila, in da na ta račun ne bo kovala dobička,” se nadeja Laharnar. Kot pravi, naj bi komunalno opremljanje začeli marca prihodnje leto, parcele bi v odkup ponudili čez dve leti. Laharnar obljublja, da bodo domačini pozorno spremljali potek del.

12

parcel za gradnjo bo na voljo pod Žabčami,

10

parcel za gradnjo pa nad Šentviško Goro


Najbolj brano