Podelili kar 50 zlatih priznanj

Po dvoletnem premoru je na letošnje že osmo po vrsti in peto mednarodno ocenjevanje likerjev in žganj v Slopah prispelo kar 70 vzorcev. Komisija je med najkakovostnejše razdelila 65 priznanj, od tega 50 zlatih, 13 srebrnih in dve bronasti.

Kakovost žganj in likerjev se je zelo izboljšala, kar se pozna tudi na  
večjem številu podeljenih zlatih priznanjih. Letos jih je bilo kar 
50. Foto: Olga Knez
Kakovost žganj in likerjev se je zelo izboljšala, kar se pozna tudi na večjem številu podeljenih zlatih priznanjih. Letos jih je bilo kar 50. Foto: Olga Knez

SLOPE > Po dveh letih premora je sežanska kmetijsko svetovalna služba (KSS) novogoriškega Kmetijsko gozdarskega zavoda v sodelovanju z Društvom proizvajalcev Brkinskega slivovca in Društvom proizvajalcev Kraškega brinjevca na turistični kmetiji Pri Filetu na Slopah pripravila ocenjevanje likerjev in žganj, ki je bilo že osmo po vrsti in peto mednarodno tekmovanje. Šestčlanska komisija pod vodstvom vodje sežanske KSS Milene Štolfa je v dveh dneh poizkusila in ocenila kar 70 vzorcev, od tega 34 žganj in 36 likerjev s Primorske, trije pridelovalci iz Srbije pa so oddali štiri vzorce.

Podelili so kar 65 priznanj, od tega 50 zlatih, 13 srebrnih in dve bronasti. “Ocenjevanje ima predvsem izobraževalni značaj. Kakovost žganj in likerjev se je v zadnjih desetih letih zelo izboljšala, kar se pozna na precej večjem številu podeljenih zlatih priznanjih. Še posebej pa smo ponosni na našega prvega in edinega viteza žganja v Sloveniji Franca Jelušiča, že vrsto let poznanega po pridelavi odličnega žganja v Brkinih in na slovenskih tleh,” je izjemno kakovost vzorcev pohvalila Štolfa. Franc Jelušič - File je vitez žganja oz. rakije postal konec lanskega leta v Srbiji in je eden od 35 članov mednarodnega viteškega reda rakije Srbije. Likerje in žganja so cenili po 20-točkovnem sistemu, in sicer glede na čistost, aromo, okus in harmoničnost. Pestra je bila paleta likerjev, med katerimi so se znašli japonska nešplja z medom, ameriški slamnik z medom, slivov liker z medom, medeni liker s propolisom, medeno žganje, žganje iz grozdja, zeliščno žganje, viljamovka, višnjev liker z medom (pridelovalca Zvonka in Vide Sedmak iz Klanca pri Kozini, ki sta prejela kar 10 zlatih in eno srebrno priznanje za slivovko), pocket coffee, oljčni liker, limona in žajbelj ter arancello liker (Gregor Likar, Premančan), liker iz buč, slivov liker (Matjaž Miše, Sabonje), kamilični in češnjev liker (Ljuba Štok, Povir) in drugi.

Nagrajencem je čestitala tudi hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek.


Najbolj brano