Oljkarji v nekdanjo karavlo

Koprski župan Aleš Bržan in direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS) Rado Pišot sta podpisala pogodbo, s katero jim je občina podelila stavbno pravico za nekdanjo karavlo na Plavjah. Tam bodo v prihodnjih letih uredili sodobni center za oljkarstvo.

Koprski župan Aleš Bržan in direktor ZRS Koper Rado Pišot sta 
podpisala pogodbo za stavbno pravico za nekdanjo karavlo na 
Plavjah. Foto: MOK
Koprski župan Aleš Bržan in direktor ZRS Koper Rado Pišot sta podpisala pogodbo za stavbno pravico za nekdanjo karavlo na Plavjah. Foto: MOK

KOPER > Koprska občina je lastnica dobrih 5400 kvadratnih metrov velikega zemljišča s tremi stavbami na Plavjah. Gre za objekte nekdanje vojaške karavle, ki so jih zgradili v 50. letih prejšnjega stoletja in so dotrajani ter neustrezni za takojšnjo uporabo.

V njih bo ZRS Koper uredil prostore za delovanje Inštituta za oljkarstvo ZRS Koper, njegovega laboratorija in akreditirane dejavnosti ter ohranitev raziskovalne dejavnosti na tem področju. V te prostore se bo vselil tudi Center mediteranskih kultur ZRS Koper.

ZRS Koper se je s podpisom pogodbe, s katero mu je občina podelila brezplačno stavbno pravico za obdobje 40 let, obvezal, da bo priskrbel denar za ureditev centra za oljkarstvo in v petih letih zanj pridobil tudi gradbeno dovoljenje.


Najbolj brano