Slišati ljudstvo, spoštovati razum

Slovensko ljudstvo se je končno zbudilo in je odločeno ubraniti z ustavo določeno pravico do zdravnika, zdravljenja in vsem dostopnega javnega zdravstva. To jasno sporoča najava organizirane stavke ljudstva kot odgovor na napovedano Fidesovo stavko zatem, ko ni uspel izsiliti vnovičnega zvišanja zdravniških plač, saj bo to zvišanje tako ali tako sledilo že aprila.

Fides napoveduje stavko 11. januarja, Civilno gibanje Glas ljudstva, ki že zbira podporo prebivalstva, je svojo stavko napovedalo 10. januarja. Prvič v zgodovini Slovenije bo stavkalo ljudstvo v podporo ohranitvi javnega zdravstva. Stavke ljudi, uperjene tudi zoper Fides in zasebništvo, vodstvo tega sindikata gotovo ni pričakovalo. Sporočilo ljudstva je jasno: dovolj je sprevržene pogoltnosti, ki ne upošteva bolnih in ljudi brez zdravljenja, ker si ga pri zasebnikih ne morejo privoščiti, v javnem sistemu pa so na repu vrste ali niti to ne.

Prvič v zgodovini države bo stavkalo ljudstvo za ohranitev javnega zdravstva. Stavke ljudi, uperjene zoper Fides in zasebništvo, Fides gotovo ni pričakoval, gre pa za zelo ostro svarilo.

Zdravstveni minister Bešič Loredan je že po funkciji dolžan poslušati zahteve ljudstva in storiti vse za ohranitev in razvoj javnega zdravstva. Ter izpeljati dolgo zahtevano ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, jasno razmejiti javno in zasebno ter odpraviti dvoživke. A kaj, ko je, kot mu nekateri očitajo, v 20 odstotkih svojega dela sam dvoživka, pri dveh zasebnikih. Se bo torej dvoživkarstvu upal postaviti po robu?

Bilo bi modro, če bi zmogel slišati strokovnjake s kilometrino, ki poznajo javno zdravstvo, niso pa njegovi svetovalci. Ta del stroke mu glasno sporoča, da se je nekaterih nujnih ukrepov lotil na napačnem koncu. Kot primer omenjajo zadnji predlog pravilnika o vzpostavitvi ambulant za bolnike brez izbranega osebnega zdravnika. Teh naj bi bilo menda od januarja dalje v državi 60, v njih naj bi se izmenjevali vsi družinski zdravniki. Boljše bi bilo, menijo, če bi vsak družinski zdravnik v svojo ambulanto sprejel še v povprečju 150 pacientov in bi se zaradi višjega interesa države s tem pač malce zvišalo dovoljeno maksimalno število opredeljenih bolnikov na vsakega zdravnika. Interes države je namreč nad Fidesovimi uveljavljenimi normativi, saj gre za rehabilitacijo javnega zdravstva. Tudi s preusmeritvijo obveznega daljšega dela specializantov v osnovnem zdravstvu bi po nekaterih izračunih takoj pridobili 250 delovnih mest v družinski medicini. Prav toliko teh zdravnikov zdaj v tem sistemu primanjkuje.

Predlogov je še več. Odločevalci, izvajalci, sindikalisti in minister jih morajo znati slišati in upoštevati. Ni pomembno, kdo jih predlaga, temveč kaj in kako hitro bi s temi predlogi razrešili.


Preberite še


Najbolj brano