Naj penina Portoroža 2022 je s Štajerske

V dvoranah hotela Kempinski Palace in v parku pred njim so danes po pandemijskem premoru priredili tradicionalni Festival penin.

Na fotografiji s podelitve šampionskega naslova: Barbara 
Imenšek, podžupanja Pirana, vinski vitezinji Julija Jogan in Ingrid 
Mahnič, Amadeja Tacer, predstavnica Radgonskih goric, vinski 
vitez Gašpar Gašpar Mišič, vinska kraljica slovenske Istre Nika 
Glavina in direktor TZ Portirož Aleksander Valentin. Foto: Sašo Dravinec
Na fotografiji s podelitve šampionskega naslova: Barbara Imenšek, podžupanja Pirana, vinski vitezinji Julija Jogan in Ingrid Mahnič, Amadeja Tacer, predstavnica Radgonskih goric, vinski vitez Gašpar Gašpar Mišič, vinska kraljica slovenske Istre Nika Glavina in direktor TZ Portirož Aleksander Valentin. Foto: Sašo Dravinec

PORTOROŽ > Na njem so predstavili prek 100 penečih vin iz 40 kleti, med njimi je bila večina slovenskih, nekaj jih je bilo tudi iz Hrvaške in Italije, vina iz štirih šampanjskih hiš pa je predstavil slovenski someljejski prvak Valentin Bufolin.

Priljubljenost penečih vin raste, za njihovo pridelavo pa se odloča vse več vinarjev, tudi na Primorskem. Naraščajoče povpraševanje povzroča sladke skrbi pridelovalcem iz Šampanje, saj ne zmorejo pridelati toliko šampanjca, kolikor bi ga sprejel svetovni trg.

Priljubljeni dogodek, ki vselej pritegne veliko obiskovalcev, je bil vrhunec decembrske ponudbe penečih vin v izbranih gostilnah in restavracija v piranski občini.

Razglasitev naj penečega vina Portoroža je v parku najimenitnejšega portoroškega hotela pospremil nastop italijanske skupine Oparapop z nekaj arijami v posodobljeni obleki. Na današnji svečanosti je piranska podžupanja Barbara Imenšek naslov Naj penina Portoroža 2022 podelila zlati radgonski penini millésimme 2004 brut, ki je dolga leta zorela v najstarejši slovenski peničarski kleti v Gornji Radgoni.


Najbolj brano