Bar Circolo v palači Gravisi Buttorai je končno spet odprt

S priložnostno svečanostjo so včeraj odprli prenovljen bar Circolo v palači Gravisi Buttorai, ki je tako formalni kot kulturni in družabni sedež italijanske narodne skupnosti v Kopru.

Novemu baru Circolo so včeraj nazdravili najemnika Jernej Sepič 
(levo)  in Jan Stojanović (desno) ter Alberto Scheriani, Maurizio 
Tremul, Sandro Vincoletto, Mario Steffe in Damjan Fischer, podpredsednik CAN Koper Capodistria (z leve).   Foto: Tomaž Primožic/FPA
Novemu baru Circolo so včeraj nazdravili najemnika Jernej Sepič (levo) in Jan Stojanović (desno) ter Alberto Scheriani, Maurizio Tremul, Sandro Vincoletto, Mario Steffe in Damjan Fischer, podpredsednik CAN Koper Capodistria (z leve).  Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Palača Gravisi Buttorai v Ulici OF, nekoč se je imenovala Ulica velikih vrtov (Calle degli orti grandi), je že dolgo sedež italijanske narodne skupnosti v Kopru. Gre za eno najpomembnejših baročnih palač z lepim vrtom, ki jo obnavljajo že vse od leta 1991, zdaj pa je obnova tako rekoč sklenjena.

Družabno stičišče

Spomladi so predstavili docela prenovljen del, v katerem bo multimedijski center italijanske narodne skupnosti, včeraj pa so namenu predali obnovljen bar Circolo. Po treh letih je priljubljeno družabno stičišče spet zaživelo. “Bili smo uspešni na razpisih in od slovenskega gospodarskega ministrstva ter italijanskega zunanjega ministrstva pridobili sredstva tako za obnovo bara kot vrta. Skupni znesek je blizu četrt milijona evrov,” je zadovoljen Mario Steffe, predsednik društva Santorio Santorio, ki upravlja s palačo, v kateri je tudi sedež koprske italijanske narodne skupnosti. “Bar je bil vedno družabno stičišče, tu je bil tudi prvi televizor v Kopru,” poudari Steffe.

Mario Steffe

Društvo Santorio Santorio Koper

“Bili smo uspešni na razpisih in od slovenskega gospodarskega ministrstva ter italijanskega zunanjega ministrstva pridobili sredstva tako za obnovo bara kot vrta.

Prenova vrta še ni povsem sklenjena, a bo kmalu, tako da bo v toplejših delih leta vrt palače ne le gostinska terasa temveč tudi prizorišče raznovrstnih prireditev. Prenovo bara je koordiniral Sandro Vincoletto, bar Circolo pa je v najemu družbe Pizzerija Atrij, ki ima sedež le streljaj stran, kar omogoča sinergije pri delovanju, zlasti ob večjih dogodkih.

Predpraznično popoldne

Včerajšnja svečanost je bila zaključek uspešnega leta za italijansko narodno skupnost v Istri. Obalna italijanska samoupravna narodna skupnost je pridobila palačo Tarsia, le nekaj metrov od obnovljene palače Gravisi Buttorai, kamor se bodo po skorajšnji selitvi sedeža Primorskih novic na drug konec mesta, vselile nekatere ustanove italijanske narodne skupnosti, tako da bo ta del središča mesta postal vozlišče italijanskega družabnega in kulturnega življenja, saj v sosednjih stavbah delujejo tudi programi RTV Slovenija.

Včeraj so pomen delovanja italijanske narodne skupnosti in širšega sodelovanja v prostoru poudarili še koprski župan Aleš Bržan, predsednik obalne samoupravne italijanske narodne skupnosti Alberto Scheriani in predsednik Unije Italijanov Maurizio Tremul. Na predpraznično druženje so prišli številni predstavniki ustanov italijanske narodne skupnosti, sinoči pa je praznovanje s svojim nastopom popestrila še pevka Lara Pasquali iz Veneta.


Najbolj brano