Za delo v svetu KS se ni prijavil nihče

Novo izvoljeni svetniki so na ustanovni seji občinski svet oblikovali hitro. V dveh od desetih KS pa bodo morali januarja spet na volitve, saj kandidatov za sestavo njunih krajevnih svetov na volitvah ni bilo dovolj.

Medtem ko župan Gašper Uršič nadaljuje z vodenjem občine, je v 
občinski svet sedlo kar deset novih od skupnih 16 svetnikov. Foto: Saša Dragoš
Medtem ko župan Gašper Uršič nadaljuje z vodenjem občine, je v občinski svet sedlo kar deset novih od skupnih 16 svetnikov. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > V prevetren in pomlajen svet občine Cerkno je sedlo deset novih in šest izkušenih svetnikov, ki so sebi in županu Gašperju Uršiču hitro potrdili mandate. Tri od desetih novincev, Moniko Hadalin (GS), Jureta Podobnika (SLS) in Stanka Gosarja (SD), so volilci v svet posedli s preferenčnimi glasovi. Gosar, Domen Uršič (STKS), Stanko Močnik (GS), David Bašelj (SDS) in Silvo Jeram (SLS) kot predsednik so bili imenovani v komisijo za volitve in imenovanja. Ta bo poskrbela za sestavo preostalih delovnih teles.

Župan Uršič je čestital najmlajši svetnici, 20-letni študentki Patriciji Tušar, rekoč, da je prav, da se mladi odločajo za politično delovanje. Tušarjeva prihaja iz SDS, ki je prvič osvojila tri mandate. Povsem nova je v njem NSi s svetnikom Ivanom Jankom Mavrijem. “Delo imamo zastavljeno s številnimi projekti. Uresničili jih bomo, če bomo sodelovali. Ni namen, da bi se v vsem strinjali, pač pa dobro delo v prid občine Cerkno,” je svetnike nagovoril župan.

Volilno komisijo ter volilce KS Orehek-Jesenica in Novaki januarja čakajo ponovne volitve v sveta KS. V Novakih ni bilo dovolj kandidatov za svetniška mesta, v Orehku in Jesenici pa jih sploh niso našli. “S spremembo odloka moramo poskrbeti, da bo ena krajevna skupnost ena volilna enota, in znižati število članov v krajevnih svetih. Letos so imele vse težave z iskanjem kandidatov,” je direktor uprave Oton Lahajnar dal vedeti, da svetnike čaka sprememba občinskih volilnih predpisov. Čeprav zanimanje za vodenje KS upada zaradi njihove vse bolj obrobne vloge, je čez 40 volilnih enot za izvolitev vodstev desetim skupnostim veliko preveč.

Ne bodo pa posegali v sestavo dveh volilnih enot za občinske volitve, čeprav sedaj en svetnik zastopa 305 občanov v prvi in le 265 v drugi enoti. Le premik zaselka Trebenče v drugo enoto bi zagotovil enakovredno zastopanost.


Najbolj brano