Praznična pesem Krasa in Brkinov

Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Sežana je v pred dnevi v Kosovelovem domu organizirala revijo pevskih zborov Krasa in Brkinov z naslovom Praznična pesem.

Nastopil je tudi divaški pevski zbor, ki deluje že 128 let.  Foto: Olga Knez
Nastopil je tudi divaški pevski zbor, ki deluje že 128 let.  Foto: Olga Knez

SEŽANA > Na območnem srečanju, ki ga je spremljala strokovna spremljevalka Ana Erčulj in povezovala Monika Kontelj, so praznično vzdušje pričarali štirje pevski zbori in dve vokalni skupini. Mlada in nadobudna glasbenica, skladateljica in scenaristka Andreja Tomažič Hrvatin je dirigirala trem sestavom: moškemu PZ Slavnik, ki deluje že 31 let, sežanskemu mešanemu PZ, ki letos praznuje 20. obletnico svojega delovanja, in Vokalni skupini Karina, kjer glasba že deset let povezuje osem pevk. Luka Vetrih je na sežanski oder pripeljal mešani PZ Cominum, ki prav tako kot ostali zbori redno nastopa na reviji Primorska poje, samostojnih koncertih in gostuje doma in v tujini. Poseben aplavz pa je doživel Mešani PZ Divača, ki z manjšimi prekinitvami deluje od leta 1894 in ima v programu tako slovenske ljudske in umetne pesmi, sakralno glasbo, posegajo pa tudi po svetovni zborovski literaturi različnih zahtevnosti. Zbor vodi Matej Penko. Člani Vokalne skupine Kresnik pod vodstvom Mirana Žitka prihajajo s Krasa in bližnje okolice. Kot presenečenje večera sta praznični pozdrav namenili še domači harmonikarski orkester InMusic, ki je pod vodstvom dirigentke Mikele Uršič na nedavnem državnem festivalu harmonikarskih orkestrov v Radovljici osvojil zlato priznanje, in Vokalna skupina Tamariska iz Izole pod vodstvom Andreje Štucin Cergol. Odličen pianist Izak Banje je v vlogi novega predsednika KD Vilenica prebral izbor nagrajenih pesmi festivala Mlada Vilenica in spremljal nekatere tokratne pevske zbore, medtem ko je Snježana Pleše Žagar nudila klavirsko spremljavo preostalim nastopajočim zborom.

Ob zaključku prireditve, ki so jo obogatili še člani sežanskega Foto kluba Žarek s projekcijo fotografij tradicionalne akcije Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej, in člana ŠTKUD Kopriva Alan Kosmač in Irena Kovačevič z recitali pesmi, je sklepne besede in pohvalo ter čestitke za dosežke na področju kulture izrekla še vodja sežanske izpostave JSKD Vladislava Navotnik. Obiskovalci pa so zadovoljni praznično pesem ponesli tudi v svoje domove.


Najbolj brano