Od sejma do jaslic, pravljice in koncertov

Po napovedih vremenoslovcev so pred nami mrzli dnevi, ki jih bodo kmalu spet prekrili oblaki, za boljše vzdušje pa so v istrskih občinah pripravili številne prireditve.

Nekdanje portoroško  skladišče soli Magazen Grando so spremenili 
v prireditveno prizorišče. Foto: Vir: TZ Portorož
Nekdanje portoroško skladišče soli Magazen Grando so spremenili v prireditveno prizorišče. Foto: Vir: TZ Portorož

ISTRA > V Piranu bodo imeli danes med 9. in 17. uro na Tartinijevem trgu tradicionalni Sejem starin, domače obrti in darov narave, ki ga snujejo v Društvu Anbot.

Ogled cerkva in jaslic

Jutri ob 16. uri bodo odprli tradicionalno razstavo Jaslice v piranskih cerkvah. Najprej si jih bo mogoče ogledati v stolni cerkvi sv. Jurija, ob odprtju bo nastopil ŽPZ Petrol-Petrolejke pod vodstvom Jana Gorjanca. Na letošnji umetniški razstavi in akustični intervenciji “j.a.s.l.i.c.e.! 2022” pa bodo sodelovali slovenski umetniki z avstrijske Koroške: Beatrix Bakondy, Verena Gotthardt, Mirko Malle, Nataša Sienčnik, Valentin Oman, Tanja Prušnik, Karl Vouk in Elias Hafner pod kuratorstvom Tanje Prušnik. V Društvu Prijatelji zakladov sv. Jurija napovedujejo, da bo razstava na ogled do 6. januarja vsak dan med 10. in 17. uro.

Baročna glasba v Trstu

V Trstu bodo med 24. decembrom in 5. januarjem zazveneli zvoki baročnih glasbil na notah, zapisanih pred več stoletji. Obudil jih bo Tržaški baročni orkester, ki je nastal pred nekaj leti, letos pa so se odločili ustanoviti istoimensko dvojezično društvo, ki združuje slovenske in italijanske glasbenike. Orkester bo 24. decembra nastopil na polnočnici v srednjeveški cerkvi sv. Ivana in Pelagija in dva dneva zatem ob 11. uri v cerkvi na Trgu Rosmini.

V Kopru bo Zavod za mladino, kulturo in turizem še to in prihodnjo nedeljo, zadnjo adventno in božično torej, ob 16. uri pripravil brezplačni dveurni sprehod po poti sakralne dediščine. Predvideli so ogled stavb, ki jih običajno občudujemo le od zunaj, v spremstvu vodnikov in ob spremljavi glasbe izbranih zasedb mladih glasbenikov iz Glasbene šole Koper in drugih. Za božič bo zborno mesto pred glavnim vhodom v stolnico Marijinega Vnebovzetja na Titovem trgu med 15.45 in 16. uro, po stolnici bo sledil ogled rotunde sv. Janeza Krstnika, cerkve sv. Ane, kapele sv. Tomaža ter cerkva sv. Basa oziroma sv. Nikolaja.

Glasba različnih zvrsti

Danes bosta pihalna orkestra iz Marezig in Sv. Antona pripravila tradicionalni božično-novoletni koncert, prvi v marežganskem zadružnem domu ob 18. uri, drugi ob 19.30 v zadružnem domu v Sv. Antonu. Istočasno bo v koprski dvorani sv. Frančiška Asiškega zadnji koncert Zvezd srebrni sij mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices 2022.

V nekdanjem skladišču soli v Portorožu bo tudi ta konec tedna Festival Grando. Danes ob 20. uri bo SDJF XMAS Party (Valentino Kanzyani, Ian F, Emily DJ, Dj Alessio in Boltzman), prihodnji petek bodo v okviru Kanela bar rock večera nastopili Free the Mouse, Koala vioce in Heavenix.

Za otroke in še koga

Še prej, v ponedeljek ob 18.30, bo v Avditoriju plesna predstava Božična pravljica Art dance studia. Ker spominja na zgodbo o Hrestaču, nas bo popeljala v svet pravljičnih bitij in časa, ki ga zaznamujejo prijateljstvo, ljubezen in obdarovanje.

Program za otroke bodo imeli tudi v Izoli jutri ob 17. uri v Coppovem parku, prihodnji petek ob 19. uri pa koncert Mladih izolskih glasbenih in vokalnih upov iz osnovnih in srednjih šol. V Ankaranu bo v ponedeljek ob 17. uri ŠD Ankaran pripravil božično-novoletni pohod z lučkami.


Najbolj brano