Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice

V produkciji postojnskega Društva Kolut je nastal še en zanimiv dokumentarni film, ki razkriva zgodbo o legendarnem reševanju lipicancev po drugi svetovni vojni. Premiera bo v petek ob 19. uri v Kulturnem domu Postojna.

 Dokumentarni film (na fotografiji prizor jezdecev) je nastal v 
okviru projekta Društva Kolut Reševanje legendarnih lipicancev, ki 
ga je sofinanciralo ameriško veleposlaništvo v Ljubljani. Foto: Luka Vovk Vizintin
Dokumentarni film (na fotografiji prizor jezdecev) je nastal v okviru projekta Društva Kolut Reševanje legendarnih lipicancev, ki ga je sofinanciralo ameriško veleposlaništvo v Ljubljani. Foto: Luka Vovk Vizintin

PIVKA, POSTOJNA > Slovenski lipicanci v Lipici predstavljajo enega najpomembnejših državnih kulturnih in nacionalnih zakladov. Njihova usoda je bila med drugo svetovno vojno izjemno negotova, saj so jih po kapitulaciji Italije nacisti odpeljali v češko mesto Hostoun, kjer so ustanovili vzrejni center konjev iz najboljših kobilarn tedanje Evrope. Konji so se ob koncu vojne znašli v veliki nevarnosti, saj je območje pripadlo Rdeči armadi. Ameriška vojska pod vodstvom generala Pattona se je odločila za drzno vojaško reševalno akcijo in z “operacijo Kavboj” konje rešila na Zahod.

Nemška armada je iz Kobilarne Lipica leta 1943 odpeljala vseh 179 lipicancev. Nemci so konje na Češko pripeljali iz najboljših kobilarn po Evropi, tudi iz vseh najpomembnejših lipicanskih kobilarn, za njih pa so skrbeli vojni ujetniki in vzreditelji iz držav, od koder so lipicanci izhajali. Med njimi je bilo tudi 14 lipiških konjarjev. Nemci so v konjušnicah na Češkem zbrali več kot 1000 konj, od tega je bilo kar 375 lipicancev.

Film razkriva ozadja napete reševalne akcije, za katero je odločitev padla po tem, ko je nemški obveščevalec ameriško stran obvestil o konjih, ki bi lahko postali vojni plen in morda celo hrana vojakom napredujoče Rdeče armade.

V Lipico se je vrnilo le enajst konjev

Po zahtevnih pogajanjih in nazadnje predaji Nemcev so konji sicer pristali v ameriških rokah, a še vedno na sovjetskem zasedbenem ozemlju, od kjer jih je bilo treba spraviti na Zahod. Dan D operacije Kavboj, kot so jo poimenovali Američani, je bil 15. maj 1945. Konji so odšli v Schwarzenberg na Bavarskem, nato v dveh etapah v Sankt Martin pri Neustadtu, od koder so 215 konj vrnili v Avstrijo. Ameriške oblasti so večino konj in arhiv Kobilarne Lipica predali Italijanom.

Od lipicancev, ki so jih Nemci odpeljali na Češko, se je v Lipico vrnilo le enajst živali. Zavezniki so namreč mislili, da bo razmejitvena črta enaka kot pred vojno in bo Lipica znova spadala pod italijansko ozemlje. Vsi kasnejši poskusi, da bi vsaj nekatere listine in konje dobili nazaj v Lipico, so bili neuspešni. Obnova črede tako ni bila nič kaj preprosta naloga za mlado državo in lipiško konjušnico.

Filmsko zgodbo o legendarnem reševanju lipicancev je Društvo Kolut prelilo na filmski trak ob podpori Veleposlaništva ZDA v Sloveniji, Občine Postojna, Parka vojaške zgodovine Pivka, Kobilarne Lipica in Zavarovalnice Triglav. Scenarij za film je napisal Drago Mislej Mef, režiral ga je Dušan Milavec.


Najbolj brano