Evgen Govekar: “Gre za osebno diskreditacijo”

Ko sta prejšnji teden v javnost prišli poročili Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava, njunih zapisov Evgen Govekar, direktor novogoriške policijske uprave, ni komentiral, četudi je bil v njih posredno omenjen. Včeraj pa se je odzval in poudaril, da nikoli ni niti simpatiziral niti bil kakorkoli politično dejaven, tovrstne navedbe označuje kot očiten način njegove osebne diskreditacije.

Evgen Govekar je včeraj ostro zavrnil  navedbe v medijih, ki ga 
povezujejo z določeno politiko. Foto: Leo Caharija
Evgen Govekar je včeraj ostro zavrnil navedbe v medijih, ki ga povezujejo z določeno politiko. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Četudi ime direktorja novogoriške policijske uprave Evgena Govekarja ni bilo poimensko izpostavljeno v poročilih o političnih pritiskih, ki sta ju prejšnji teden predsedniku vlade Robertu Golobu poslala Tatjana Bobnar, notranja ministrica v odhodu, in vršilec dolžnosti direktorja policije Boštjan Lindav, pa sta se ga dotaknila posredno. Kot je navedla Tatjana Bobnar je 29. oktobra prejela SMS sporočilo Vesne Vuković, tiskovne predstavnice Gibanja Svoboda, “da so raztrgani plakati GS in da ne vedo, če bi to prijavili policiji, ker se ve, kdo vodi Policijsko upravo Nova Gorica”. Kot je med drugim v svojem poročilu zapisal Lindav, pa naj bi mu Golob dejal, da je treba “čim prej nekaj narediti tudi s tistim tam dol, ki je direktor na mojem koncu”.

Evgen Govekar prejšnji teden tega ni komentiral, včeraj pa se je - tudi zaradi različnih objav v medijih in domnevnih povezav z določeno politiko - odzval. Ostro in kategorično zavrača vse dosedanje navedbe o kakršnemkoli povezovanju s politiko, prav tako pa ostro zavrača tudi zadnjo navedbo v posameznih medijih o domnevno “njegovi prisotnosti v množici ljudi, ki je pospremila nekdanjega predsednika vlade v zapor na Dobu”, kar je označil za laž. Vse tovrstne navedbe pa označuje kot očiten način njegove osebne diskreditacije. Kot je še navedel v odzivu, nikoli ni niti simpatiziral niti bil kakorkoli politično dejaven. Dosledno spoštuje določila zakona o organizaciji in delu v policiji o prepovedi političnega delovanja ali strankarskega članstva policistov in v tem pogledu zagotavlja visoko stopnjo osebne in organizacijske integritete.

Kot je še pojasnil, je karierni policist, ki je svojo poklicno pot začel kot policist in jo prehodil do direktorja policijske uprave. Ob aprilski upokojitvi svojega predhodnika Fabjana Kontestabila je kandidiral za delovno mesto direktorja novogoriške policijske uprave na notranjem kadrovskem razpisu. Kot dotedanji vodja sektorja uniformirane policije je bil “v igri” s še štirimi kandidati na nižjih delovnih mestih v strukturi policijske uprave. Kot je sklenil, je izpolnjeval vse pogoje, predvsem strokovne, in je bil izbran ter s prvim majem imenovan za direktorja.


Najbolj brano