V Novi Gorici bodo čez dobri dve leti ponudili 142 novih stanovanj

V začetku prihodnjega leta naj bi podjetje K.Tivoli na Majskih poljanah začelo graditi tretjo stolpnico, Pinijo, ki se bo pridružila Cedri in Tisi. Nad stavbo nekdanjega Kemometala ob bazenu pa namerava podjetje In Gorica prihodnjo pomlad začeti gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta Nica. V Novi Gorici naj bi bilo tako v letu 2025 vseljivih 142 novih stanovanj.

Pinijo, tretjo stolpnico na Majskih poljanah, naj bi začeli graditi v 
začetku prihodnjega leta. V njej bo 72 stanovanj.  Foto: Nace Novak
Pinijo, tretjo stolpnico na Majskih poljanah, naj bi začeli graditi v začetku prihodnjega leta. V njej bo 72 stanovanj.  Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > O tem, kdaj naj bi se po gradnji druge stolpnice, Tise, v kateri so že prodali vsa stanovanja, nadaljevala gradbena dela na območju Majskih poljan, kar dolgo ni bilo mogoče izvedeti nič konkretnega. Pred kratkim pa smo od podjetja K.Tivoli, prejeli nekaj spodbudnih informacij za mesto, v katerem kronično primanjkuje stanovanj, in njegove prebivalce.

Tretjo 11-nadstropno stolpnico na Majskih poljanah, Pinijo, naj bi začeli po načrtih graditi v začetku prihodnjega leta. Zaključena naj bi bila v letu 2024, stanovanja pa bodo vseljiva v letu 2025. “Na zamik gradnje tretje stolpnice, Pinije, so vplivali različni dejavniki, kot so pandemija in posledična podražitev gradbenih materialov in surovin,” je povedal projektni vodja pri investitorju Marko Trampuž in dodal, da bo naložba, tudi zaradi energetske krize in njenih posledic, po trenutnih ocenah za približno četrtino dražja od prvotnih načrtov.

72

novih stanovanj je predvidenih v stolpnici Pinija,

70

novih stanovanj bo v objektu Nica

Nad nekdanji Kemometal bodo postavili Nico

V družbi In Gorica pa načrtujejo spomladi prihodnje leto začeti z gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta Nica. Zaključek gradbenih del je predviden v letu 2025, ko naj bi bila stanovanja v njem tudi vseljiva. V stolpnici Pinija bo na voljo 72 stanovanj različnih velikosti, v stolpiču Nica pa 70 stanovanj.

Po naših informacijah naj bi sicer investitor pred kratkim umaknil vlogo za gradbeno dovoljenje za Nico. Da se je to res zgodilo, nam je potrdil Marko Trampuž, ki je projektni vodja tudi pri tem projektu. “Zaradi soglasja lastnikov Mercatorja v zvezi s prodajno pogodbo so se postopki nekoliko zavlekli, zato je bilo smiselno umakniti vlogo za gradbeno dovoljenje, ki jo bomo znova vložili po izpolnitvi vseh pogojev, to pa ne bo vplivalo na predvideno dinamiko gradnje,” je pojasnil.

Marko Trampuž

projektni vodja pri objektih Pinija in Nica

“Povpraševanje po stanovanjih v stolpnici Pinija in objektu Nica je veliko. Nepremičninska agencija ima na seznamu že preko 300 zainteresiranih kupcev.”

Kot je dodal, bodo imela stanovanja v Nici (ime projekta združi začetek in konec imena mesta Nova Gor-ICA) funkcionalne razporeditve in tlorise z nekaj zunanjimi površinami. Stanovanja v pritličju oziroma nad poslovnimi apartmaji bodo imela ozelenele atrije, v nadstropjih bo stanovanju pripadala loža oziroma balkon.

V Piniji bo imelo vsako stanovanje, vključno z garsonjerami, teraso, dostopno iz notranjih prostorov. Stolpnica bo na strehi vhoda ponujala tudi “dvignjen” vrt za vse stanovalce.

V obeh objektih bodo na voljo tudi poslovni prostori različnih velikosti, o čemer se bo mogoče dogovoriti še med gradnjo. Zanje je že nekaj povpraševanja, saj lokacija obeh objektov, tako Trampuž, nudi odličen dostop do vse potrebne infrastrukture.

Povpraševanje po stanovanjih je veliko

“Povpraševanje po stanovanjih v stolpnici Pinija in objektu Nica je veliko. Nepremičninska agencija Stoja, ki sprejema povpraševanja, ima na seznamu že preko 300 zainteresiranih kupcev,” je povedal Trampuž in dodal, da trenutne ocene kažejo, da bo cena kvadratnega metra stanovanja predvidoma nižja od 3200 evrov brez davka, natančna cena pa bo znana ob pričetku prodaje in bo odvisna od postavitve posameznih stanovanj, velikosti in etaže.

Ker zadnji izračuni še niso zaključeni, dokončnih vrednosti gradnje obeh objektov v podjetjih K.Tivoli in In Gorica še nimajo. Nekaj časa je bila v igri možnost, da bi v sodelovanju z novogoriško občino v novogradnjah poskrbeli tudi za socialna stanovanja oziroma, da bi jih nekaj kupili za stanovanjski sklad, a jim, kot je povedal Trampuž, z občino ni uspelo skleniti dogovora o nakupu stanovanj.

Na vprašanje, ali načrtujejo v Novi Gorici in okolici v bližnji prihodnosti še kakšno večjo stanovanjsko gradnjo, je odgovoril, da sta na tem območju trenutno načrtovani le Pinija in Nica.


Najbolj brano