Korenika: “Želim dokazati, da nismo vsi politiki enaki”

Županskih volitev je končno konec in oddahnejo si lahko tako zmagovalci kot poraženci. V Piranu so dali volilke in volilci še enkrat priložnost “fantu iz soseščine”, tokrat v podobi Andreja Korenike. Primopredaja poslov z Đeniom Zadkovićem bo 14. decembra, 20. decembra pa tudi prva, konstitutivna, seja z vsemi 25 novoizvoljenimi svetnicami in svetniki.

Andrej Korenika, Barbara Imenšek, Isabel Petronio, Franc 
Kraševec, Irena Dolinšek in Roman Bažec med praznovanjem 
zmage, v ozadju pa tudi širok nasmeh Neseta  Dulaia - Nesija in 
Manuele Rojec.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Andrej Korenika, Barbara Imenšek, Isabel Petronio, Franc Kraševec, Irena Dolinšek in Roman Bažec med praznovanjem zmage, v ozadju pa tudi širok nasmeh Neseta Dulaia - Nesija in Manuele Rojec.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > Andrej Korenika te dni prejema čestitke iz domala vseh političnih taborov, tudi od protikandidatov, ki so se skupaj z njim potegovali za župana občine Piran. Tiho in brez “športnih” čestitk, ki sledijo še tako bolečim porazom, so zaenkrat ostali le Socialni demokrati, ki so s štirimi svetniki znova v opoziciji.

“Fant iz soseščine”, kot smo ga poimenovali zaradi njegove preprostosti in dostopnosti, se bo najprej odpovedal redni zaposlitvi v SKB banki, nato pa vsaj štiri leta deloval kot poklicni župan. Ob tem ne skriva, da cilja na vsaj dva mandata.

Odločitve, kdo bo prevzel vodenje občinske uprave in Okolja Piran, še ni. Znano je le, da Robert Smrekar ne bo več direktor občinske uprave, piranski kuloarji na to mesto potiskajo Franca Kraševca. Gašpar Gašpar Mišič bo najbrž dokončal mandat direktorja Okolja, ki se mu izteče sredi prihodnjega leta, nadomestil bi ga lahko Neset Dulai - Nesi.

“Doseči hočemo spremembe in dokazati, da nismo vsi politiki enaki. Zaradi svojih izkušenj natanko vem, kje so težave, vendar se jih ne da odpraviti čez noč,” pravi Korenika in ne sebe ne svoje ekipe ne slepi, da bo vse drugače kar čez noč.

Bo Mišič razrešen ali bo končal mandat?

V občinsko palačo na Tartinijevem trgu Andrej Korenika ne bo stopil prvič in lokalna politika mu ni tuja. Pod okriljem stranke SMC jo je okusil že v mandatu 2014-2018, v obdobju Đenia Zadkovića pa je bil dve leti tudi član nadzornega odbora, ki bdi nad občinskim poslovanjem in gospodarnostjo.

Da je s tega položaja skupaj z večino nadzornikov odstopil ob predlagani dokapitalizaciji Okolja Piran, smo že poročali. Tokrat je v vlogi, ki je veliko pomembnejša od nadzorstvene, Okolje Piran pa še zmeraj vodi Gašpar Gašpar Mišič, njegov protikandidat, ki je svojo župansko kampanjo gradil tudi na pozitivnih finančnih bilancah tega javnega podjetja.

Bo prav zamenjava direktorja Okolja prva poteza, ki jo bo potegnil novi župan? Bo v direktorske čevlje skočil Neset Dulai - Nesi, novi občinski svetnik Gibanja Svoboda, a tudi vodja sektorja turistične infrastrukture v Okolju Piran, s čimer bi se lahko Korenika oddolžil predvolilni podpori Gibanja Svoboda? Ali bo počakal do junija 2023, ko Mišiču poteče mandat? Šest mesecev čakanja je načeloma kratko obdobje, vendar bo od poslavljajočega se kabineta župana Đenia Zadkovića slišal tudi, da se je “težav bolje znebiti čim prej”.

Nov bo tudi direktor občinske uprave

Andreja Koreniko čaka še nekaj odločitev. Med drugim tista skorajda najpomembnejša, kdo bo direktor občinske uprave, županova tretja roka. Jasno je, da to ne more več biti Robert Smrekar, saj je prav on februarja letos nasledil razrešenega Franca Kraševca, enega vidnejših članov županove Liste Andreja Korenike, na funkciji predsednika nadzornega sveta Turističnega združenja Portorož (TZP).

Zaman bi bila pojasnila, da je to zaradi večinske volje občinskih svetnikov moral storiti. Spomnimo, da je SD prva predlagala reorganizacijo TZP iz gospodarsko interesnega združenja v novi občinski javni zavod za turizem, zatem pa skupaj z Levico razrešitev Kraševca, ki jo je podprlo kar 17 svetnikov, tudi iz vrst GZOP.

Ko ga vprašamo, katere kadrovske poteze namerava potegniti, Korenika pove, da še ni odločen, ampak doda: “Direktor občinske uprave mora biti nekdo, ki mu lahko stoodstotno zaupaš.”

Ima Franc Kraševec tovrstne direktorske ambicije ali ga bolj zanima mesto podžupana in skrb za turizem? No, podžupanja bo, če bo uslišala željo Andreja Korenike, zagotovo postala Manuela Rojec, kandidatka za županjo v prvem krogu piranskih volitev in ob Dulaiju prva političarka, ki je Koreniki po zmagi podala roko. Volilno zmago so nenazadnje osvojili s skupnimi močmi, saj so si ne glede na vse napade tesno stali ob strani.

Zaveznikov je vsaj 14

Kdo so torej županovi zavezniki? V piranskem občinskem svetu je 25 sedežev, trije med njimi pripadajo italijanski narodnostni skupnosti (Andrea Bartole, Christian Poletti in Nadia Zigante).

Poleg štirih lastnih svetnikov lahko računa še na podporo petih svetnikov politične zaveznice, Gibanja Svobode. S Koreniko bosta potegnila tudi Davorin Petaros (GZOP) in Saša Burian (ZZP - Zveza za Primorsko). Skupaj s svetniki italijanske skupnosti bi torej imel novi župan dokaj močno 14-člansko koalicijo. Poleg tega lahko občasno računa tudi na Onelia Bernetiča (Oljka) in Marina Bažca (SDS), saj bi bilo sodelovanje z županom v njunem interesu.

Opozicijo, seveda konstruktivno, kot se opozicijske stranke rade predstavijo, bodo poleg liste GGM in Mi (Sandra Martinčić Loboda, Irena Cvetičanin Čendak, Mišič in Denis Fakin) oblikovali še Socialni demokrati (Meira Hot, Karlinca Delbello, Mojca Švonja in Denis Goja) in Lista Roberta Fakina s svojim edinim svetnikom - Robertom Fakinom. Skupaj jih je devet in če najdejo vsaj še štiri “padalce”, lahko marsikaj obrnejo na glavo.


Najbolj brano