Korenika, upanje malega človeka

Spopad za piransko župansko palačo, ki je bil bistveno bolj razburljiv kot spopad za izolsko, se je končal z zmago 40-letnega bančnega uslužbenca Andreja Korenike. Pirančanke in Pirančani so se po štirih letih županovanja Đenia Zadkovića, do vstopa v volilno tekmo popolnega političnega novinca, zopet odločili dati priložnost bolj ali manj novemu obrazu. S tem so se odločno postavili zoper oligarhične elite in nepremičninsko-gostinske lobije, ki so že večkrat ugrabili občino za lastne interese. Slabo volilno udeležbo lahko bržčas pripišemo razočaranju nad županovanjem Đenia Zadkovića, ki je obljubljal, da bo župansko palačo obrnil na glavo, a je kmalu po prevzemu funkcije postal talec političnih silnic in drobnih interesov - tudi iz lastne stranke. Korenika, ki mu je med drugim izreklo podporo Gibanje Svoboda, kar je v precejšnji meri vplivalo na volilni razplet, obljublja, da bo dolgo pričakovane spremembe zdaj tudi uresničil.

Da so pred vrati volitve, je bilo slutiti že septembra, ko je Gašpar Gašpar Mišič plaval iz Pirana do Kopra, nato je predstavil še projekt Združena Lucija - mesto prihodnosti, a hkrati zanikal župansko kandidaturo.

Bo Koreniki uspelo prebuditi spečo občino ali pa nas zopet čakajo štiri leta zimskega spanca? Gotovo mu ne bo lahko. V Piranu so na delu še vedno enake silnice in interesi raznih lobijev, kot so bili v času dosedanjih županov.

Piranski volilni mir se je začel krhati slab mesec pred volitvami in kmalu je postal boj neizprosen in umazan. Nad Koreniko so se zgrnile obtožbe, češ da ni primeren kandidat za vodenje občine, saj da je brezposeln. Avtomobilski vandalizem Srečka Savića je bil mačji kašelj v primerjavi z zgodbami o Mišičevem nepremičninskem poslu s Kitajcem, ki je poniknil, pa o ovadbi zaradi oddaje portoroške plaže v najem hotelu Kempinski Palace Portorož, s katero naj bi oškodoval občino Piran, o nenavadno visokih donacijah podjetja Okolje Piran društvom v času pred volitvami, o tem, kako je Mišič prišel do sosedovega stanovanja.

Kakorkoli že, volilke in volilci so v drugem krogu glasovali proti razvpitemu direktorju Okolja. Odločili so se za Koreniko, ki je stavil na svojo moralno neoporečnost, na fanta iz soseščine, ki zna sam poprijeti za sesalec, če je treba, in se s tem odrekli prvemu možu komunalnega podjetja, ki je računal na svoje dolgoletne izkušnje in podjetniško žilico. Že uvodne poteze bodo pokazale, ali Korenika misli resno in ali mu bo po 20 letih vendarle uspelo prebuditi spečo občino. Ali pa nas zopet čakajo štiri leta zimskega spanca? Zagotovo ga ne čaka lahko delo. V Piranu so na preži še vedno enake silnice in interesi raznih lobijev, kot so bili v času dosedanjega župana.


Preberite še


Najbolj brano