Marko Rupnik osumljen psihičnega in spolnega nasilja

Slovenski jezuit Marko Rupnik, sicer svetovno znani mozaičar, ne sme spovedovati in voditi duhovnih vaj, so sklenile pristojne vatikanske oblasti, ker je bil osumljen psihičnega in spolnega nasilja, poroča Primorski dnevnik. Primer je sicer zastaral, zato ne bo kazenskega pregona.

Svetovno znani, v Rimu delujoči jezuitski pater, teolog, filozof in 
slikar, Marko Rupnik je doma iz Zadloga na Idrijskem.

 Foto: Saša Dragoš
Svetovno znani, v Rimu delujoči jezuitski pater, teolog, filozof in slikar, Marko Rupnik je doma iz Zadloga na Idrijskem.  Foto: Saša Dragoš

VATIKAN > Obtožbe se nanašajo na dejanja, ki naj bi jih storil v devetdesetih letih, poroča časopis La Repubblica. Njegove žrtve naj bi bile nune skupnosti svetega Ignacija Lojolskega v Ljubljani.

Obtožbe zoper Marka Rupnika so bile vložene leta 2021, so sporočili iz dikasterija za nauk vere v Vatikanu. Med preiskavo, ki se je zaključila oktobra letos, so na račun Rupnika uvedli več omejitev funkcij, ki so trenutno veljavne. Med drugim mora za vsakršen javni nastop tudi vprašati za dovoljenje krajevnega predstojnika. Dikasterij je prejel pritožbo zoper Rupnika glede njegovega načina opravljanja službe, pri čemer sicer ni šlo za mladoletne osebe.

Svetovno znani, v Rimu delujoči jezuitski pater, teolog, filozof in slikar, Marko Rupnik je doma iz Zadloga na Idrijskem. Leta 2000 je prejel Prešernovo nagrado za mozaično poslikavo papeževe kapele Odrešenikove matere v Vatikanu. Ob jubileju usmiljenja, ki ga je leta 2016 razglasil papež Frančišek, pa je ustvaril znak oziroma logotip, ki prikazuje Jezusa oziroma Boga, ki nosi izgubljenega človeka, Adama na svojih ramenih.


Najbolj brano