Zadnje dejanje supervolilnega leta

Pojutrišnjem se bo končalo supervolilno leto, v katerem smo izvolili nove člane obeh domov parlamenta, predsednika države in lokalno oblast. Za povrh smo prav pred tednom dni na referendumu izrazili še svoje mnenje o treh zakonih, za katere se je delu politike zdelo, da sta zakonodajna in izvršna oblast ravnali v nasprotju z voljo ljudstva. Vsega skupaj je preveč: tako za volilce, katerim je volja za udeležbo pojenjala, kot člane volilnih komisij, ki v novembru skoraj niso imeli proste nedelje, pa za politike, ki so v neprekinjeni volilni kampanji, ter navsezadnje za novinarje, soočene z vsakršnimi, tudi nedovoljenimi pritiski.

Večina primorskih občin je župana dobila že v prvem krogu, včeraj so v Ankaranu kot prvi že opravili ustanovitveno sejo novega občinskega sveta, v desetih pa je potreben nedeljski play off*. V njem se zbiranje glasov začenja znova, zato tudi prednost desetih ali več odstotnih točk še ne jamči zmage. Potrebno je namreč tudi upoštevati naklonjenost in usmerjenost tistih kandidatov, ki so v prvem krogu izpadli. Morda se prav zaradi tega obeta sprememba v vrhu novogoriške mestne občine. Izzivalec dosedanjega župana Klemna Miklaviča Samo Turel je namreč zbral raznovrstno podporo preostalih list in strank, ob tem pa jaha na valovih Gibanja Svoboda. Podoben položaj je v Izoli, kjer je vladalo precejšnje nezadovoljstvo nad potezami (in aferami) dosedanjega župana Danila Markočiča, nasproti pa mu stoji kandidat Golobovega gibanja.

Izkoristite svoj glas! Če se k volilnim skrinjicam ne boste podali, boste odločitev pač prepustili tistim, ki bodo svoj glas oddali.

Drugačen je položaj v Piranu in v Sežani, kjer so volilci dezorientiranost in neučinkovitost vodstva občine kaznovali tako, da sta dosedanja župana ostala brez drugega kroga. Tako volilno telo v nedeljo ne bo moglo glasovati proti dosedanjemu županu. Morda se bo odločalo na podlagi tega, kdo od kandidatov je bil v minulem mandatu bolj oddaljen od aktualnih županov, morda pa bo ubralo povsem svoje kriterije. Predvsem v Piranu je razplet nepredvidljiv.

Do taktičnega glasovanja “proti” pa bo zagotovo prišlo v Ilirski Bistrici, kjer se bo odločalo za ali proti županu Emilu Rojcu. Nanj je dogajanje pred drugim krogom vplivalo blagodejno, saj je po več letih spregovoril tudi za bralce Primorskih novic - in to brez klevetanja. Najbrž je ocenil, da bi mu molk škodil pri rezultatu ... Vznemirljiv politični boj se odvija še v Brdih, kjer se mora večni župan Franc Mužič prvič po dolgih letih močno potruditi za zmago, in v Kanalu, kjer se vse vrti okrog Salonita, vode in onesnaženosti.

Skratka, izkoristite svoj glas! Če se k volilnim skrinjicam ne boste podali, boste odločitev pač prepustili tistim, ki bodo svoj glas oddali. Med njimi pa je precej strankarskih vojščakov in tistih, ki si obetajo materialne koristi ob zmagi njihovega kandidata.

*tekma na izpadanje


Preberite še


Najbolj brano