Dokumentarni film o Pavlu Knoblu predstavili tudi Kraševcem

V dvorani kulturnega doma v Tomaju so pred številnim občinstvom zavrteli celovečerni dokumentarno-igrani film Za Pavla Knobla Skovano režiserke in scenaristke Dragane Čolić, ki se je dogodka v organizaciji domačega kulturnega društva tudi udeležila.

 Celovečerni dokumentarno-igrani film Za Pavla Knobla Skovano 
režiserke in scenaristke Dragane Čolić (v sredini, levo Vlasta Markočič, 
desno Doris Orel) je gostoval tudi v Tomaju.  Foto: Olga Knez
Celovečerni dokumentarno-igrani film Za Pavla Knobla Skovano režiserke in scenaristke Dragane Čolić (v sredini, levo Vlasta Markočič, desno Doris Orel) je gostoval tudi v Tomaju.  Foto: Olga Knez

TOMAJ > Film je ovekovečil delo in življenjsko pot pesnika, prevajalca, skladatelja, orglarja-cerkovnika in učitelja Pavla Knobla, rojenega 1765 v Orehku pri Postojni in umrlega 1830 v Tomaju, ki je poučeval v več slovenskih mestih ter je v Kranju (1801) izdal prvo slovensko samostojno zbirko posvetnih pesmi z naslovom Štiri pare kratkočasnih Novih pesmi, ki je izšla pet let pred Vodnikovo Pesme za pokušino. Knoblova pesniška zbirka, ki jo je Vodnik označil za “bukve iz Kranja, polne drekanja”, je še danes zamolčana, v obrobju naše literarne zgodovine in se je tudi v šolah ne omenja ter o njej ve le malo Slovencev. Prav celovečerni dokumentarno-igrani film Za Pavla Knobla skovano skuša popraviti te krivice. V Kosovelov Tomaj je prišel prav zaradi tega, ker je Knobl zadnja leta svojega službovanja živel v Tomaju ter je tukaj tudi umrl in je pokopan.

Knobla v zrelih letih je v filmu upodobil sedaj že pokojni Janez Kanoni. Sicer pa sta vlogo Pavla Knobla odigrala še Tobija Hreščak (v vlogi otroka) in slovenski stand-up komik, voditelj, pisatelj in igralec Žan Papič, doma iz Sežane, ki je tudi voditelj televizijske oddaje Družinski dvoboj na Planetu. Številne zbrane je že pred pričetkom projekcije filma pozdravila predsednica domačega kulturnega društva Doris Orel. Po filmu so zbrani namenili obilen aplavz uspešnemu filmu in režiserki Čolićevi, ki je predstavila nastanek in pomen filma, s katerim so v Orehku pri Postojni, kjer je bil Knobel rojen, počastili 250- letnico njegovega rojstva. Kraševci so ponosni, da je eno izmed treh vlog Pavla Knobla (v najboljših srednjih letih) odigral tudi Sežančan Žan Papič. Dogodka, ki je bil organiziran v sodelovanju s Kulturnim društvom Cajt iz Postojne, se je udeležila tudi kamišibajka Vlasta Markočič iz Štanjela, ki pripravlja nekaj Knoblovih pesmi za uprizoritev v obliki kamišibaj gledališča.


Najbolj brano