Obnova degradiranih območij obeh Goric in nova zelena središča

Evropska prestolnica kulture 2025 prinaša spremembe v prostor.

Naziv evropske prestolnice kulture poleg bogatega kulturnega programa in izjemnih produkcij, ki nastajajo ekskluzivno za GO! 2025, prinaša številne posege v prostor, ki bodo dali nov razvojni zagon celotni čezmejni regiji. Številni bodo dokončani že pred uradnim začetkom, na voljo pa bodo še dolgo po letu 2025. Cilj vsake evropske prestolnice kulture je, da po letu naziva mestu, prebivalkam in prebivalcem, kulturnemu sektorju, občinstvu in obiskovalkam ter obiskovalcem ostane čim več trajnih vsebin in uporabnih izkušenj.

Osnovno poslanstvo prestolnice je vzpostaviti skupni urbani prostor obeh Goric vzdolž meje, ki bo z novimi vsebinami povezal dve mestni središči. Kolesarske poti, linije skupnega javnega prevoza, označevanje lokacij in dogodkov na obeh straneh, kot da gre za eno samo mesto – to so le nekatere trajnostne rešitve evropske prestolnice kulture. Epicenter tega dogajanja in vstopna točka v dogajanje obeh mest je Trg Evrope/Piazza Transalpina. Degradirano obmejno območje med mestoma se bo preoblikovalo v novo, dinamično sosesko z odprtim mednarodnim pridihom. Od tod tudi delovno ime »EPK-distrikt«. Številne programske vsebine se bodo dogajale, začenjale ali stikale prav na tem trgu.

Predpogoj prenove teh velikih, neizrabljenih površin je na slovenski strani strateško partnerstvo Mestne občine Nova Gorica, Slovenskih železnic in novogoriške univerze kot prihodnjega (po letu 20225) uporabnika delov postaje. Rezultat bodo nova razstavna, informacijska, igralna, rekreacijska in gastronomska prizorišča.

V okviru EPK 2025 bodo na novo zaživela številna že uveljavljena prizorišča v obeh mestih – od ozelenitve Goriške knjižnice Franceta Bevka do revitaliziranih trgov in mestnih ulic. Obnavlja se že čudovit park ob Laščakovi vili, revitalizirana bosta goriški grad in okoliška zgodovinska četrt, nove vsebine bodo v parku Basaglia, nadaljevala se bo revitalizacija Gradu Rihemberk, nastal bo nov, do okolja in prebivalcev prijazen zeleni koridor v trikotniku med samostanom Kostanjevica, Laščakovo vilo z eksotičnim parkom in s srednjeveškim Goriškim gradom, obdanim z mestnim gozdom. Čezmejnost, borderless, kot osnovni slogan prestolnice v tem zelenem trikotniku resnično obeta časovno in prostorsko čezmejnost. Zeleni pas bo vzpostavljen tudi ob strugi in nad strugo potoka Koren v obeh Goricah.

Eno izmed osrednjih prizorišč po EPK 2025 bo tudi Laščakova vila na Rafutu nad Novo Gorico. Arhitekt vile in parka je Anton Laščak (1856–1946), ki je veliko delal v Aleksandriji in Kairu, kjer je prišel v stik z orientalsko arhitekturo. V več kot 100-letni zgodovini vila še nikoli ni bila primerno obnovljena. Po letih propadanja je Mestna občina Nova Gorica leta 2019 od Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport pridobila stavbno pravico za 99 let. Novogoriška občina je pripravila projektno dokumentacijo za začetek obnove vile in letos že začela obnovo parka.

Za sprejem velikega števila obiskovalcev EPK so nujno potrebne izboljšave na področjih železniške in cestne infrastrukture. Prenova novogoriške železniške postaje odpira možnost sodobnega vozlišča za izboljšano povezljivost obeh Goric prek primestne železnice, k trajnostni mobilnosti pa bodo poleg čezmejnih kolesarskih poti prispevale tudi nove polnilnice za električne avtomobile.

Sredstva za izvedbo omenjenih naložb zagotavljajo obe občini, Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica, dežela Furlanija - Julijska krajina ter več pristojnih ministrstev držav gostiteljic EPK 2025, nosilke Slovenije in partnerice Italije.


Najbolj brano