Zdaj ni čas za molk!

Včeraj je Inštitut 8.marec v sklopu predreferendumske kampanje ZAščitimo drug drugega pripravil Večer resničnih zgodb o javni RTV, na katerem so obiskovalci lahko prisluhnili 12 zgodbam zaposlenih, ki so tako ali drugače utrpeli pritiske novega vodstva RTVS. Med slednjimi je bila tudi koprska novinarka Elen Batista Štader.

Koprska novinarka Elen Batista Štader je prva, ki je bila po 
prevzemu novega vodstva prva  odstavljena s svojega položaja  Foto: Varja Jovanovič
Koprska novinarka Elen Batista Štader je prva, ki je bila po prevzemu novega vodstva prva odstavljena s svojega položaja  Foto: Varja Jovanovič

LJUBLJANA > Dvorano Komuna Kina Šiška v Ljubljani so tako včeraj napolnili podporniki novele zakona o RTV in prisluhnili resničnim zgodbam zaposlenih v tem javnem zavodu. Z odra so odmevale, sprva zelo subtilne, kasneje pa kar poimenske kritike urednice informativnega programa, urednika multimedijskega centra, direktorja TVS ter generalnega direktorja RTVS. Slišati je bilo zgodbe o političnih pritiskih, cenzuri, degradiranju, marsikatera kritika pa je letela tudi čez domnevno pasivnost aktualne vlade v odnosu do RTV Slovenija in bližajočega se referenduma.

“Zdaj ni čas za molk!” je poudarila novinarka in urednica Ilinka Todorovski. Poleg nje so spregovorili še Igor E. Bergant, montažerka Mateja Pevec, radijec Andrej Karoli, Zvezdan Martič, Boris Vasev, Manica Janežič Ambrožič, Vesna Pffeifer, Špela Kožar, montažer in pesnik Dejan Koban, nekdanji voditelj Globusa Seku Konde ter nekdanja voditeljica Dnevnika, sedaj novinarka na koprski izpostavi Elen Batista Štader. Slednja je bila po prevzemu novega vodstva prva odstavljena s svojega položaja.

“Malce smo osamljeni”

Elen Batista Štader se sicer na družbenih omrežjih redno izpostavlja kot podpornica novega zakona in nasprotnica aktualnega vodstva, a je tokrat prvič naglas spregovorila o stanju, v katerem dela. “Bojim se posledic, saj imam že en opomin zaradi 22-sekundnega protesta v Dnevniku. Ampak demontaža našega javnega medija je veliko hujša od tistega, kar se lahko zgodi meni osebno. Vsaka zgodba posameznika je tukaj popolnoma nepomembna,” nam je zaupala po prireditvi. Kritična je bila tudi do aktualne vlade: “Pogrešam pristojne institucije, ki bi lahko vodile ta referendum. Mi bi z veseljem sodelovali in se udeležili vseh dogodkov, ki bi nam jih kdo pomagal pripraviti. Malce smo osamljeni,” je poudarila.

Z njo se strinja tudi Nika Kovač, direktorica Inštituta 8.marec, ki je pripravil dogodek. “Želim si več aktivnosti političnih strank. Zdi se mi, da se morajo angažirati in da mora biti v prihajajočih tednih ta referendum prioriteta čisto vsakega izmed nas. Samo tako nam bo uspelo,” je pozvala.


Najbolj brano