Do konca leta brezplačno parkiranje

V danes odprti parkirni hiši Sonce za poslovnim objektom Barka bo do konca leta parkiranje brezplačno. To bo zagotovo pritegnilo obiskovalce, predvsem domačini, ki živijo v njeni bližini, pa upajo, da jim bodo v prihodnje omogočili nakup ugodnih parkirnih abonmajev.

Po slovesnem odprtju nove parkirne hiše so si lahko obiskovalci ogledali energični nastop plesalcev Plesne 
šole Fiona in prisluhnili koncertu skupine Tabu ter se družili  na priložnostni zakuski. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Po slovesnem odprtju nove parkirne hiše so si lahko obiskovalci ogledali energični nastop plesalcev Plesne šole Fiona in prisluhnili koncertu skupine Tabu ter se družili na priložnostni zakuski. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Parkirna mesta v novi garažni hiši, ki jo upravlja Marjetica, so širša in prilagojena sodobnim vozilom. Od 464 parkirnih mest so jih 24 namenili invalidom, deset staršem z otroki, 48 pa električnim avtomobilom.

Kot prvi so jih danes zasedli lično obnovljeni in ohranjeni starodobniki Društva ljubiteljev starodobnih vozil in plovil Adria classic iz Kopra. Svojevrstno presenečenje je bilo rezanje traku, saj so škarje z vrha garaže “prispele” za pasom izkušenih plezalk Jane Ravnik in Ane Kristov iz Plezalnega kluba Plus, ki sta se spustili po fasadi. V drugem nadstropju pa so obiskovalce nato ob zakuski pričakala še energična nastopa hip hoperjev Plesne šole Fiona in glasbene skupine Tabu.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Uvoz in izvoz v objekt so uredili po dodatnem zavijalnem pasu na Ankaranski cesti (cesta mimo Čebelnjaka), ki bo omogočal nemoten potek prometa tudi v primeru gneče. V arhitekturnem biroju Kombinat, ki je pripravil zmagovalno natečajno rešitev, so si zamislili zračno fasado iz cinkanih in prašno barvanih palic, ki ustvarja poseben videz, kar nekatere pritegne, druge pa povsem odbija. Pa še zanimivost: zaradi gradnje so na zelenico za bazenom na Bonifiki presadili več kot 30 dreves.

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Garažna hiša, za katero so v koprski občini odšteli 5,8 milijona evrov, je sicer pilotirana za pet etaž, kar pomeni, da jo je možno z enostavnim gradbenim posegom zvišati še za eno etažo, če bi se pritisk prometa na tej lokaciji bistveno povečal. V občini ocenjujejo, da zdajšnje razmere tega ne zahtevajo, zato bodo površino četrte etaže prihodnje leto namenili postavitvi sončne elektrarne.

Poleg tega namerava občina ob novi parkirni hiši zgraditi tudi nov zdravstveni center, kjer bodo združili različne zdravstvene storitve in ambulante, ki zdaj delujejo na več lokacijah.


Najbolj brano