Skatepunkovsko popotovanje z Mačkom Murijem na čelu

Z odra ljubljanskega Kina Šiške je konec tedna odmevala kopica elegantno distorziranih, lahko zapomnljivih melodij in uporniških napevov v mariborskem dialektu. S skorajda razprodanim “pune vrei špilom” so postregli mariborski skate punkerji Alo!Stari.

Alo!Stari so v Kinu Šiška navdušili skoraj tisočglavo množico.  Foto: Luka Hernet
Alo!Stari so v Kinu Šiška navdušili skoraj tisočglavo množico.  Foto: Luka Hernet

LJUBLJANA > V zgornji dvorani Kina Šiške se je na petkov večer zbrala skorajda tisočglava množica, ki je z vrči piva v rokah pričakala nastop podivjanih “pubecov” Alo!Stari. Že kmalu po prvi pesmi je bilo jasno, da zbrano družbo čaka dobršna doza skate punka, kakršnega smo bili vajeni v devetdesetih letih. Zagrmele so uspešnice Nea vem kam, Vse bi dal, Star, Valovi, nekoliko novejša Nea guši, ob kateri se je fantom na odru pridružil znan mariborski raper Emkej, manjkala ni niti priredba zimzelenega Mačka Murija v punkovski preobleki. Priča smo bili tako sila energičnemu nastopu, ki je prav vsakemu od udeležencev koncerta na obraz narisal nasmeh, nemara vezan na nostalgične spomine iz mladosti.

Mladi hrepenijo po devetdesetih

Večkrat lahko slišimo, da je skate punk ostal na pogorišču devetdesetih in je zato že zdavnaj pase. A Tine Matjašič, karizmatični frontman zasedbe Alo!Stari, ki je skate punk vrnila na slovenske odre, meni drugače. “Devetdeseta, kot smo jih doživljali mi, poosebljajo tisto, po čemer mladi danes hrepenijo,” pove z nasmehom in doda, da je morda ravno to hrepenenje botrovalo vrnitvi skate punka na slovensko sceno. A (dokaj) mirna devetdeseta so mimo in ozračje, še posebej politično, je danes zelo naelektreno. Glede na to, da punk še vedno velja za eno politično bolj angažiranih glasbenih zvrsti, so se tudi Alo!Stari lotili politike na svoj način. “V svoja besedila radi dajemo subtilna antipolitična sporočila. To je konec koncev bistvo naše glasbe. Verjamemo, da mora na svetu biti neko ravnotežje. Nikoli ne bomo vsi enaki, na nas je pa, da znamo to ravnotežje obdržati,” nam zaupa sogovornik.

Sodelovali bi tudi z Drillom

Tako kot se briški punkerji Pigs Parlament držijo svojega dialekta, se tudi Alo!Stari zavoljo glasbe niso bili pripravljeni odreči avtohtoni govorici. Spajanje trdega in ritmično kompleksnega mariborskega dialekta z ustaljenimi skatepunkovskimi ritmi je zasedbi v začetku povzročalo nekaj preglavic. “Velika večina skate punk bendov ustvarja v angleščini, ki je izrazito spevna. Mariborčani pa imamo v svojem dialektu nekakšno nemško ostrino, zato se je bilo zadeve treba lotiti na popolnoma drug način. Vprašali smo se, kako kak stavek ritmično izgovorimo, potem pa nanj naredili melodijo,” pravi Matjašič.

Zasedbi Alo!Stari je uspelo združiti nezdružljivo, skate punk s štajerskim argojem in v skladbi Nea guši tudi s hiphopom. Se nam obeta tudi sodelovanje mariborskih punkerjev s katerim od primorskih glasbenic ali glasbenikov? “Prvi primorski glasbenik, ki mi pade na pamet je izolski raper Drill. Lahko bi pa šli v ekstreme in pripravili kaj s Slavkom Ivančićem ali z Iztokom Mlakarjem,” se zasmeji Matjašič.

Izjemni tolminski festivali

V alternativni glasbeni sferi je v preteklih mesecih zelo odmevala sprememba politike tolminske občine do tamkajšnjih poletnih festivalov Metaldays, Butik, Sajeta in Punk Rock Holiday. Slednjega si dandanes težko predstavljamo brez nastopa zasedbe Alo!Stari. Ob omejitvi kapacitet festivalov in okrnjenega dostopa do Sotočja se poraja vprašanje, ali smo Slovenci sploh zmožni in željni organizacije tovrstnih festivalov. Matjašič brez odlašanja odgovori z odločnim “smo” in doda, da so festivali na Sotočju “že tako zrasli, da bi se ljudje uprli, če bi prišlo do kake hujše spremembe”. Festivali so po njegovem Tolmin postavili na zemljevid sveta: “Slovenci smo na organizacijskem področju zelo močni, a se tega najbrž ne zavedamo. Upam si trditi, da so tolminski festivali organizacijsko dve stopnički višje od marsikaterega evropskega festivala.”

Alo!Stari že pripravljajo nov celovečerni album, ki bo izšel čez kako leto, pred tem pa se nam obeta še lepo število singlov in videospotov.


Najbolj brano