Očistili bodo najbolj onesnaženo jamo v državi

Iz 40 metrov globoke udornice Ravnica v bližini vasi Juršče, ki velja za najbolj onesnaženo jamo v državi, saj naj bi vanjo odvrgli okrog 4000 kubičnih metrov odpadkov, bo pivška občina v okviru projekta Pivka.kras.presiha očistila okrog 1500 kubičnih metrov smeti. Gre za pomemben korak k zaščiti pivškega vodnega vira in narave.

40 metrov globoka udornica Ravnica ob vasi Juršče velja za najbolj onesnaženo jamo v državi. Foto: Arhiv Občine Pivka
40 metrov globoka udornica Ravnica ob vasi Juršče velja za najbolj onesnaženo jamo v državi. Foto: Arhiv Občine Pivka

JURŠČE > “Danes je velik dan za Krajinski park Pivška presihajoča jezera, občino Pivka in naš vodonosnik. Ta krhki podzemni sistem ne briše sledi našega preteklega in trenutnega početja na površju, ampak sledi našega početja, od neurejenega odlaganja odpadkov, intenzivnega gnojenja, rabe pesticidov do neprečiščenih odpadnih vod in drugega, srka v podzemlje. Te sledi šibijo naš kraški vodonosnik, podtalnico in se vračajo spet nazaj v naš vsakdan skozi pipe naših domov,” je ob podpisu pogodbe o čiščenju 40 metrov globoke udornice Ravnica, v kateri naj bi se nahajalo kar 4000 kubičnih metrov odpadkov, dejala Eva Korbar Šabec, sodelavka v projektu Pivka.kras.presiha.

V okviru tri milijone evrov težkega projekta, ki ga sofinancirata Evropska unija in Slovenija in je namenjen izboljšanju stanja narave na območju Pivških presihajočih jezer, sta župan Robert Smrdelj in direktor družbe Publikus Igor Petek podpisala 400.000 evrov vredno pogodbo o čiščenju 1500 kubičnih metrov odpadkov iz udornice.

Mitja Prelovšek

Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU

“Gre za največje čiščenje jame v državi, ki ga jamarji sami ne bi zmogli. Poseg bo izboljšal kakovost vode za prebivalce in za podzemne živali.”

Plast odpadkov debela 15 metrov

Ravnica, ki se nahaja 700 metrov iz vasi Juršče, velja za eno najbolj onesnaženih jam v Sloveniji. Po podatkih Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, ki bo bdel nad čiščenjem, je bila udornica leta 1966 še čista. Leta 1972 so na njenem robu postavili betonsko rampo, s katere so odpadke s širšega pivškega območja stresali v jamo. V njej so se znašli avtomobilski deli, odsluženi gospodinjski aparati, gume, živalski kadavri, sodi z neznanimi snovmi, gradbeni in drugi odpadki. Ti naj bi vsaj šestkrat goreli.

Iz udornice so že pred leti izvlekli večjo količino avtomobilskih “školjk”. Leta 2016 so pri pregledu ocenili, da je plast odvrženega materiala debela približno 15 metrov, količino odpadkov pa so ocenili na 4000 kubičnih metrov.

Kot je poudaril Smrdelj, so se na občini vrsto let zavedali tega bremena, ki je bil posledica nekdanjega pogleda na reševanje problema odpadkov, razmišljali o mogočih rešitvah, naposled pa so prevzeli zanj del odgovornosti in čiščenje udornice umestili v projekt, ki bo imel tudi pomembno ekološko-promocijsko noto.

“Gre za največje čiščenje jame v državi”

Odstranjevanje odpadkov bo tehnično in organizacijsko zahtevno, saj je jama težko dostopna. “Gre za največje čiščenje jame v državi, ki ga jamarji sami ne bi zmogli. Poseg bo izboljšal kakovost vode za prebivalce in za podzemne živali, saj se del voda izpod Juršč izteka proti Malnom, del pa ob višjem vodostaju zalije Palško jezero,” je povedal Mitja Prelovšek z Inštituta za raziskovanje krasa.

“Veseli in hvaležni smo, da bo jama končno čista in da bodo tudi naši zanamci pili boljšo vodo,” je zadovoljen tudi predsednik vaške skupnostiJuršče Mitja Zamuda.

Na občini upajo, da bodo iz jame uspeli očistiti večino odpadkov, jih pa v bodoče čaka še nekaj podobnih izzivov, eden takih je tudi čiščenje Matijeve jame. Od 15.000 registriranih jam je okrog 2500 onesnaženih. Doslej se je v okviru različnih projektov že očistilo 150 jam. “Je pa to siva lisa in vsekakor bo treba skupaj z državo najti sistem za reševanje tega problema,” poudarja Eva Korbar Šabec.


Najbolj brano