Boris Popovič: “Koper bo varen in čist”

Boris Popovič, ki se po štirih leti spet poteguje za položaj župana, na vrh prioritet uvršča varnost in čistočo. Pravi, da so z zavrnjeno Listo Zavedno Koper Patrika Grebla našli skupni jezik. “Pogovarjamo se o sodelovanju. Zagotovili so podporo našemu programu, saj sta si v nekaterih točkah podobna,” poudarja. V listi sicer potrjujejo pogovore, kaj več pa (še) ne.

Boris Popovič Foto: Nataša Hlaj
Boris Popovič Foto: Nataša Hlaj

KOPER > V Listi Zavedno Koper pravijo, da se bodo sestali še z vsaj dvema kandidatoma. “Nobenega izrecno ne podpiramo. Naš program ponujamo tistemu, ki ga je pripravljen realizirati. Pri tem bomo sodelovali in pomagali,” pojasnjujejo.

Boris Popovič je v tri ure dolgi novinarski konferenci ocenil, da je Koper danes mrtev, umazan in nevzdrževan. “Povečalo se je število uporabnikov drog, dilerje je mogoče srečati povsod, policija ne ukrepa. Vse bomo naredili, da bomo spet najvarnejša in najčistejša občina na svetu,” napoveduje. Pravi, da bi se morali zgledovati po bližnji hrvaški Istri in Trstu, kjer so v zadnjih letih naredili velik razvojni korak, medtem ko Koper stagnira. “Če se ponovi še en tak mandat, bomo še nižje kot leta 2002, ko so bile razmere katastrofalne,” je kritičen. Lotiti se namerava številnih infrastrukturnih projektov. Posvetil se bo dokončanju kanalizacije, gradnji stolpa na Markovec in garažne hiše za tržnico, povečal bi parkirne hiše v Prisojah in na Markovcu, zgradil bi novo športno in večnamensko dvorano v Vanganelu, ribiški pomol bi podaljšal, uredil bi novo plažo do meje z Izolo, v Žusterni bi naredil mini Aqualandio. “Zgradili bomo tudi zabaviščni center Čudolandija world z diskoteko, bowlingom in dejavnostmi za mlade vseh starosti.”

Obrtnikom obljublja gradnjo obrtne cone med ankaransko bonifiko in rezervoarji za gorivo na Srminu. “V javno-zasebnem partnerstvu in v sodelovanju z Univerzo na Primorskem bomo zgradili tehnološki park, slednji pa bomo pomagali pri gradnji študentskih domov,” našteva. Prizadeval si bo za gradnjo regionalnega centra varne vožnje. Obljublja, da bo znova poskrbel za prijazen parkirni režim z nižjimi cenami parkiranja in brezplačnim parkiranjem popoldan. “Povečali bomo tudi obseg voženj javnega avtobusnega prometa vse do Šmarij, Marezig, Sv. Antona, Dekanov, Škofij in Hrvatinov,” dodaja.

Zdajšnjemu županu Alešu Bržanu med drugim očita, da je zmanjšal načrtovano število novih neprofitnih stanovanj in gradnjo zamaknil. Popovič obljublja, da bo zagotovil dodatnih 400 stanovanj na zemljišču med Hoferjem in Mercatorjem v Olmu. Ta bi bila po njegovi napovedi na voljo občanom za neprofitno najemnino ali nakup po 2000 evrov na kvadratni meter.

V sodelovanju z državo namerava zagotoviti nov vodni vir, zahteval bo gradnjo dvotirnega drugega tira, zavzemal se bo za ukinitev vinjet med Škofijami in predorom Markovec.


Najbolj brano