Znanje izolskega inštituta za enega najboljših hotelov

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE je z italijanskim podjetjem Gris+Dainese Architetti sodeloval pri obnovi znamenitega hotela Impero v Cortini d'Ampezzo. Hotel, ki so ga preimenovali v Hotel de Len, je revija National Geographic uvrstila med 42 najboljših novih hotelov. InnoRenew CoE je arhitektom med drugim svetoval o pametni uporabi lesa v notranjih in zunanjih prostorih in vplivu lesa na človeka.

Hotel de Len je zmagal v kategorije “Snow Queen”, ki je namenjena 
prav hotelom v gorah.
Hotel de Len je zmagal v kategorije “Snow Queen”, ki je namenjena prav hotelom v gorah. 

CORTINA D'AMPEZZO, IZOLA > Namestnik direktorice InnoRenew CoE Michael Burnard je pri obnovi hotela v osrčju Dolomitov skupaj z ostalimi sodelavci arhitektom svetoval o pametni uporabi lesa v notranjih in zunanjih prostorih, vključno z uporabo odsluženega lesa, ter o tem, kako se s pomočjo detajlov in premazov izogniti težavam z vlago. Svetoval je tudi o vplivu lesa na človeka, kar je ključno pri ustvarjanju udobja in ohranjanju stika z naravo v notranjih prostorih. Posredoval je tudi informacije o interakciji lesa z drugimi elementi v stavbi, kot je denimo razsvetljava, ter interakciji lesa z uporabniki stavbe preko dotikov, čiščenja, vonjav in podobno. Ker je hotel namenjen aktivnim obiskovalcem gorske regije, so posebno pozornost namenili ohranjanju zdravja in dobrega počutja ter zagotavljanju namenskih prostorov v sobah in drugod po hotelu za razgibavanje ali telovadbo.

Obnova hotela je bila zaključena konec leta 2021, decembra istega leta pa je tudi uradno odprl svoja vrata. “Nov hotel je odličen primer združevanja tradicionalnega materiala, kot je les, s sodobnimi oblikovalskimi koncepti, ter tako ustvariti lepo, udobno in trajnostno stavbo za obiskovalce, zaposlene in okolje,” so zapisali na inštitutu.

Trajnostna gradnja s poudarkom na dobrem počutju uporabnikov je tudi osrednja tema raziskav inštituta InnoRenew CoE. Posvečajo se namreč iskanju optimalnih rešitev za zdrava grajena okolja, postavljanju dobrega počutja in udobja kot prednostne naloge v grajenih okoljih ter spodbujanju celovitega zelenega prehoda naše družbe. Nudijo storitve v podporo arhitektom, inženirjem, investitorjem in drugim.

“De Len”, kot se imenuje znameniti hotel v Cortini d'Ampezzo, sicer v lokalni ladinščini pomeni “iz lesa”. Hotel je revija National Geographic uvrstila med 42 najboljših novih hotelov, hkrati pa je zmagal v kategorije “Snow Queen”, ki je namenjena prav hotelom v gorah.


Najbolj brano