Obzorje nam širijo naravoslovje, leposlovje ... knjige!

V ljubljanski knjigarni Konzorcij so včeraj odprli že 36. prodajno razstavo Frankfurt po Frankfurtu. Do sobote je na ogled in naprodaj 4500 najboljših tujih knjig preteklega leta z različnih strokovnih področij in v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del.

 V ljubljanski knjigarni Konzorcij je na voljo 4500  najboljših tujih knjig preteklega leta.    Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
V ljubljanski knjigarni Konzorcij je na voljo 4500 najboljših tujih knjig preteklega leta.  Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Letošnji izbor Frankfurta po Frankfurtu so pripravili v knjigarni Konzorcij, kjer so po besedah vodje Kristine Modic knjige izbrali iz številne množice katalogov ter jih namenili slovenskim bralcem, raziskovalcem in strokovni javnosti, s čimer želijo poskrbeti za širitev obzorja onkraj slovenskih meja.

Zahtevne naloge

Razstavo sta odprla Miha Kovač, sokurator predstavitve Slovenije kot častne gostje na Frankfurtskem knjižnem sejmu prihodnje leto, ter predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin.

Kovač je poudaril zahtevne naloge, ki Slovenijo čakajo prihodnje leto. Zagotoviti je treba vidnost knjigam, ki jih izdajajo slovenski avtorji v tujih jezikih, saj večina izide pri manj vplivnih založbah. Ena od glavnih tem Slovenije kot častne gostje bo sicer vloga knjižnega branja v dobi zaslonov. Po Kovačevih besedah ima Slovenija za uspešno predstavitev na voljo dovolj knjižne produkcije, saj zahvaljujoč različnih prizadevanjem že vse od leta 2014 v tuje jezike vsako leto prevedejo približno 200 slovenskih del. Tudi finance, pravi Kovač, niso tako zelo problematične, četudi kohezijska sredstva, ki jih je v ta namen pridobila Slovenija, spremlja veliko birokracije.

Letos je bila častna gostja frankfurtskega sejma Španija, zato je na letošnji prodajni razstavi na voljo tudi pester izbor španskih novosti, po Sloveniji pa bo častna gostja Italija.

Ključna je trajnost

Naslovna tema letošnje razstave je Živeti pametno - trajnostno, preudarno in kakovostno. Po besedah Brede Kutin je trajnost eden velikih izzivov današnjega časa, koncept trajnosti je treba pripeljati tako v način odločanja kot življenja. Družba je iz časov, ko je bilo zelo težko izbirati, neverjetno hitro prišla do tiranije izbire, ko so tudi v slovenskem prostoru mednarodne korporacije dobile neverjetno moč, je še dejala Breda Kutin.

Na letošnji prodajni razstavi v ljubljanski knjigarni Konzorcij so na voljo knjige vrhunskih mednarodnih strokovnjakov iz naravoslovja in družboslovja, tudi priročniki s področja kulinarike, osebne rasti, duhovnosti, športa ... Marsikaj najdejo tudi tisti, ki ki jih zanimajo slikarstvo, oblikovanje, arhitektura, film, fotografija in glasba. Na leposlovnem oddelku predstavljajo nagrajence in finaliste pomembnih evropskih literarnih nagrad,. Kdove, morda jih bomo kmalu brali tudi v slovenskem prevodu.  


Najbolj brano