Na primorski strani že 75 let

Tisti, ki so 8. oktobra 1947 sodelovali pri izdaji Nove Gorice, si najbrž niso predstavljali, da bo njihov novorojenček doživel častitljivo starost. Že pred skokom v zakonski stan s sebi podobnim časopisom iz Istre je spremenil svoje ime, nato je rasel, se opotekal in razvijal, dokler Primorske novice danes niso napolnile 75 let. In prav tako je bilo tudi med tistimi, ki s(m)o postavljali dnevnik pred 18 leti, veliko skepticizma, podcenjevalnih napovedi in strahu. Občutka bojazni pač, ki se pojavi vselej, ko se podajaš v neznano. Ob vseh čereh in sunkih burje smo še vedno tu, beležimo zgodbe primorskih krajev, ljudi in življenja. Z vami nismo samo vsak dan, temveč upoštevajoč sodobne digitalne platforme vsako uro, vedno, brez predaha.

V teh desetletjih smo s Primorkami in Primorci stkali posebne vezi, hkrati smo glavni povezovalec tega prostora, za katerega marsikdo pravi, da ni nič več kot vremenski pojem. Pišemo namreč o vsebinah, ki jih nikjer drugje v Sloveniji ne morejo brati, in ponujamo informacije, ki jih nikjer drugje ne morejo dobiti. Novice iz Izole, Kobarida in Ajdovščine so prisotne le v Primorskih novicah, ob tem pa globalnim temam, od podnebnih sprememb do nogometnega svetovnega prvenstva ali italijanskih parlamentarnih volitev, dodamo “primorsko noto”. Okolje, iz katerega izhajamo, se morda niti ne zaveda pomena, da imata tako majhni mesti, kot sta Koper in Nova Gorica, svoj dnevni časopis. Želimo si, da bi bili na dnevno izhajanje ponosni najmanj toliko, kot smo sami.

Najbolj so na nas jezni tisti, ki jih dobimo s prsti v marmeladi: ko kratijo pravice delavcev, ko se ne udeležujejo občinskih sej, ko se vnaprej dogovorijo za prodajo parcele ...

Po drugi strani pa smo tudi posrednik sredozemskega načina življenja, kulture, kulinarike, odprtosti v celinsko Slovenijo. Ta ne bi bila takšna, kot je, če ne bi imela Primorske - ne samo zaradi morja, temveč tudi zaradi vrednot. Ko se pojavljajo radikalizmi vseh vrst, je še posebej pomembno, da informacije in zgodbe posredujejo izšolani novinarji. V nasprotnem bi bili, tako kot v teh dneh volilne kampanje, prepuščeni propagandnim biltenom iz občinskih ali kvazistrankarskih logov. Za bralca so brezplačniki, a njihovo izdelavo mora nekdo poravnati, plačnik pa ima v takšnih primerih tudi odločilen vpliv na vsebino.

Seveda se tudi nam dogajajo zdrsi, pristranskosti in napačne ocene, najbolj pa so na nas jezni tisti, ki jih dobimo s prsti v marmeladi: ko kratijo pravice delavcev, ko se ne udeležujejo občinskih sej, ko se vnaprej dogovorijo za prodajo parcele na javni dražbi ... Ampak prav to je delo usposobljenih novinarjev: da gledajo pod prste nosilcem politične, ekonomske in vsakršne moči. Čeprav ni skrivnost, da so za tiskane medije težki časi, bomo to počeli še naprej. Primorcem in Primorkam bomo ponujali cepivo proti lažnim novicam in sovražnemu govoru. Ostajamo z vami - na primorski strani.


Preberite še


Najbolj brano