Ambrožičevo priznanje pediatrinji Jasni Čuk Rupnik

Združenje za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu je na nedavnem 8. Slovenskem mednarodnem pediatričnem kongresu na Bledu Ambrožičevo priznanje za strokovno delo v primarnem pediatričnem zdravstvu podelilo pediatriji prim. Jasni Čuk Rupnik iz Dutovelj.

Letošnja dobitnica Ambrožičevega priznanja za strokovno delo v 
primarni pediatriji je prim. Jasna Čuk Rupnik. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Letošnja dobitnica Ambrožičevega priznanja za strokovno delo v primarni pediatriji je prim. Jasna Čuk Rupnik. Foto: Veronika Rupnik Ženko

BLED > Jasna Čuk Rupnik je še vedno zelo aktivna članica upravnega odbora sekcije za primarno pediatrijo, pa tudi sekcije za preventivno medicino in kljub upokojitvi še vedno pomaga z delom v pediatričnih ambulantah, trenutno v Zdravstvenem domu Izola, kjer nadomeśča odstotno pediatrinjo, ob pandemiji covida-19 je sodelovala v mobilnih cepilnih enotah na terenu. “Predvsem pa je Jasna človek številnih talentov in zakladnica modrosti,” je v imenu Sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo zapisal njen predsednik Denis Baš.

Jasna Čuk Rupnik je večino strokovne kariera delala v Zdravstvenem domu Logatec, sprva v splošni ambulanti, nato je bila vodja otroškega dispanzerja in tudi direktorica. Ob rednem delu in treh otrokih je bila ves čas zelo aktivna tako na strokovnem področju kot v lokalni skupnosti. Predavala je na številnih strokovnih srečanjih doma in v tujini, napisala več strokovnih prispevkov, izvajala številne zdravstveno-izobraževalne dejavnosti, še vedno objavlja zdravstveno-vzgojne prispevke v različnih revijah in časopisih. S svojim delom v okviru sekcije veliko prispeva k izboljšanju zdravstvenega varstva otrok in mladine ter razmer na področju primarne pediatrije, je v obrazložitvi med drugim zapisala prim. Margareta Seher Zupančič. Čuk Rupnik je sodelovala v Društvu pljučnih bolnikov Slovenije, bila je sodelavka Društva za zdravje otrok in sooblikovalka vladne strategije “Zdravje za vse do leta 2000” ter republiških “Smernic za delo v pediatriji”. Veliko časa in energije je posvetila preprečevanju in zdravljenju bolezni odvisnosti, med drugim je ustanovila in vodila Center za preventivo in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog v Logatcu, bila je predsednica Društva anonimnih alkoholikov, njena knjiga “Moji metadonski otroci - rada vas imam” pa je marsikomu pomagala pri razumevanju in obravnavi mladostnikov, ki so zabredli v odvisnost. “Ves čas je pri svojem delu z malimi bolniki in njihovimi starši ohranjala visoke moralno etične norme, ki jih je skupaj s svojimi bogatimi izkušnjami in znanjem prenašala tudi na mlajše kolege. Za svoje nesebično, plemenito in človekoljubno delo je prejela več priznanj in nagrad,” je med drugim še izpostavila Seher Zupančič.


Najbolj brano