75 let vzajemnosti in zaupanja

Primorskih novic ni brez Primorske in te ni brez Primorskih novic. Vzajemnost in zaupanje danes beležita pomemben jubilej, kar 75 let izhajanja časnika, ki je bil sprva tedensko, kasneje dvakrat in trikrat tedensko, že 18 let pa vsak dan s Primorkami in Primorci.

“Volimo Jureka više od bureka,” je vzklikala vsa Jugoslavija ob 
srebrni veleslalomski medalji Jureta Franka na olimpijadi v 
Sarajevu leta 1984. Foto: Arhiv PN / Peter Grum
“Volimo Jureka više od bureka,” je vzklikala vsa Jugoslavija ob srebrni veleslalomski medalji Jureta Franka na olimpijadi v Sarajevu leta 1984. Foto: Arhiv PN / Peter Grum

PRIMORSKA > Primorske novice so eno najpomembnejših veziv Primorske, raznorodne in pisane dežele, ki se na severozahodu Slovenije začne malone na tromeji, stičišču latinskega, germanskega in slovanskega sveta, ter se pod Julijskimi Alpami razširi in spusti vse do morja in Sečoveljskih solin. Na drugo stran se vzpne do Postojne in čez, pri Ilirski Bistrici pa skorajda nagne do Reke.

Zgodovino Primorske so krojili različni gospodarji, najdlje Benetke in Habsburžani. Po hudih časih pod fašizmom in drugi svetovni vojni pa je naposled prišla svoboda in kmalu po njej, novembra 1947, tudi slovenski časopis Nova Gorica, predhodnik Primorskih novic, ki so nastale z njegovo združitvijo s časopisom Slovenski Jadran iz Kopra.

Primorske novice so beležile vse prelomne trenutke na Primorskem - tako vesele kot žalostne, prinašale so smeh, pa tudi solze. Novinarji časnika so bili zraven pri ključnih dogodkih v zadnjega tri četrt stoletja, zato je arhiv Primorskih novic nemi pričevalec vsega, kar se je dogajalo in zgodilo v naših krajih.

V minulih 75 letih se je izpisalo toliko zgodovine kot prej domala v vsem času. Napredek je bil hiter in nezadržen, kdaj morda celo prehiter. Tudi za časnik in njegove časnikarje je bilo veliko prelomnic, vsaka generacija je doživela kakšno.

Od leta 2004 so Primorske novice dnevnik, da v hitrejšem taktu spremljajo vse bolj dinamično življenje Primorske. In tako bo tudi v prihodnje. Svinčnike imamo ošiljene, ušesa našpičena. Se vidimo, se beremo! Ob jubileju pa vam v obuditev spomina ponujamo izbor utrinkov iz zgodovine Primorske v minulih 75 letih.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Na primorski strani že 75 let

Tisti, ki so 8. oktobra 1947 sodelovali pri izdaji Nove Gorice, si najbrž niso predstavljali, da bo njihov novorojenček doživel častitljivo starost. Že pred skokom v zakonski stan s sebi podobnim časopisom iz Istre je spremenil svoje ime, nato je rasel, se opotekal in razvijal, dokler Primorske novice danes niso napolnile 75 let. In prav tako je bilo tudi med tistimi, ki s(m)o postavljali dnevnik pred 18 leti, veliko skepticizma, podcenjevalnih napovedi in strahu. Občutka bojazni pač, ki se ...

Preberi več

Najbolj brano