Najprej je bila 14 in na koncu 17-članska županova koalicija

V izolskem občinskem svetu so se vsa štiri leta vrteli okrog vprašanja, kako široka je oziroma kako široka naj bo županova koalicija, saj je Danilo Markočič občino od konstitutivne seje občinskega sveta (20. decembra 2018) do začetka septembra 2019 vodil “skupaj z vsemi 23 svetniki”. 9. septembra 2019 pa je sklenil koalicijsko pogodbo s 14 svetniki iz treh strank, Desus, SD, Izola je naša (IJN), in dveh list, Ponosni na Izolo (PNI), Izola 2030. Koalicija se je kasneje še razširila.

Občinski svet novembra lani, ko je župan  predlagal dva rebalansa občinskega  proračuna,  tudi zato, da so občini 
omogočili, da je oddala ponudbo za nakup območja nekdanjega kamnoloma, s katero pa ni  bila uspešna.  



 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Občinski svet novembra lani, ko je župan predlagal dva rebalansa občinskega proračuna, tudi zato, da so občini omogočili, da je oddala ponudbo za nakup območja nekdanjega kamnoloma, s katero pa ni bila uspešna.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Koalicijo Danila Markočiča so najprej sestavljali: Lilijana Laganis, Katica Gužič, Vlado Marić (vsi Desus), Aleksej Skok, Romina Kralj, Valdi Morato, Katja Flego (vsi SD), Bogdan Gerk, Manca Vadnjal (oba IJN), Evgenij Komljanec, Mojca Ferle, Vasilij Žbogar (vsi Ponosni na Izolo) ter Dario Madžarević in Sara Rutar oziroma nadomestni član malo pred koncem mandata Matjaž Logar (vsi Izola 2030). Županovo koalicijo sta, pričakovano, podprla člana italijanske narodnostne skupnost, Agnese Babič in Enzo Scotto di Minico.

Zunaj je sprva ostalo sedem svetnikov: Dušan Ambrož, Gašper Čehovin, Jasna Istenič oziroma nadomestna članica tik pred koncem mandata Mirjana Klodič (vsi Mef in Izolani), Marko Treskavica, Nataša Čerin (oba lista Izola prihodnosti), Leonid Danilović (sprva Levica, od državnozborskih volitev samostojni svetnik) in Leopold Žolger (SDS), vendar si je slednji kmalu premislil in se pred septembrom 2020 pridružil koaliciji.

Nadzornega odbora niso jemali resno?

Pestro je bilo tudi v nadzornem odboru občine, ki ga je od konstitutivne seje januarja 2019 do marca letos vodil Milan Bogatič (predlagala ga je Levica, čeprav je bil na prejšnjih volitvah županski kandidat Izole prihodnosti, zdaj pa je od stranke Gibanje Svoboda). Ko je odstopil, je navedel “osebne razloge”, kasneje pa omenjal neresen odnos občinskega sveta do tehtnih ugotovitev nadzornega odbora - predvsem v poročilu o ravnanju občine pri prodaji in nakupu nepremičnin v letih 2018-2020. Za takrat edini nakup območja Male opreme ob Ribi so menili, da je občina krepko preplačala pravo vrednost zemljišča. Od 71 prodaj občinskih nepremičnin so jih pod drobnogled vzeli 15 in v 14 primerih ugotovili, da je sodeloval en sam dražitelj. Med “netransparentnimi in negospodarnimi” ravnanji so izpostavili prodajo 1,7 hektara velikega zemljišča med TPC Livade in “Mišičevimi bloki”, na javni dražbi oktobra 2019 ga je za izklicnih 2,38 milijona evrov brez davkov kupilo podjetje Projekt 2020.

Markočiča pozvali, naj razveljavi koalicijsko pogodbo

Tistega septembra je namreč opozicijska šesterica Markočiča pozvala, naj odstopi od “škodljive koalicijske pogodbe”, češ da lahko afere, v katerih se je znašel skupaj z nekdanjo kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec ter podjetjema Projekt 2020 in BM 21 oziroma Borisom Kopilevichem Leonidovichem in Marjanom Milićem, ogrozijo razvoj občine. Opomnili so ga, da te afere mečejo slabo luč na Izolo, na občinske projekte in njegove dosežke. “Zaradi takšnih ravnanj ste s koalicijskimi partnerji in občinskimi službami izgubili verodostojnost in ljudski mandat za služenje našemu mestu. Podpiranje takšnega upravljanja občine je dokaz, da so interesi posameznikov, skupin ali političnih opcij zelo veliki,” so napisali Markočiču, prepričani, da “v obdobju nezaupanja učinkovito deluje le velika koalicija in spoštuje principe transparentnega, poštenega političnega dogovarjanja in sprejemanja odločitev v interesu večine Izolanov”.

Opozicija odklonila partnerstvo ...

Markočič se je odzval tako, da jim je ponudil podpis Partnerstva za razvoj Izole do konca mandata. Sklenili naj bi ga 5. oktobra 2020, kar pa se ni zgodilo. “Čeprav smo bili sprva zelo zagreti za podpis, je naše navdušenje po zadnji seji občinskega sveta (1. oktobra 2020, op.a.) vse bolj plahnelo. Takrat ni prav nič dišalo po partnerstvu,” je v imenu svoje liste Mef in Izolani pa še Izole prihodnosti in Levice utemeljil Čehovin. Kljub temu so napovedali konstruktivno držo, Markočič pa “večjo informiranost vseh svetnikov, intenzivnejše sodelovanje na rednih sestankih in enakopravno vključevanje vseh svetnikov v delovne skupine za pripravo za Izolo pomembnih projektov”.

... in izgubila še dva člana

S podpisom partnerstva bi se zavzeli za 17 ciljev, tudi za sprejetje občinskega prostorskega načrta (OPN), ki so ga na županovo pobudo sprejeli lani v času dopustov, 8. julija, tri mesece in štiri dni zatem pa še tri sklepe, s katerimi naj bi občina OPN v bodoče spremenila tako, da bi bil bolj po meri nekaterih strank in list v občinskem svetu ter Civilne iniciative Gibanje za Izolo, ki je zahtevala referendum. Zbrala je dovolj podpisov občanov, prepričala večino volilcev in sprejet OPN je 9. januarja letos padel.

Še pred tem so se karte v dvorani občinskega sveta vnovič premešale, Čehovin in Danilović sta vse bolj delila mnenja koalicije in podprla OPN in to obelodanila v promocijskem posnetku občine in istrskem mesečnem brezplačniku. Še julija so proti sprejetju OPN glasovali štirje: oba svetnika liste Izola prihodnost, Nataša Čerin in Marko Treskavica, Dušan Ambrož (Mef in Izolani) in Danilović. Kasnejšemu sprejetju enega od treh dodatnih sklepov, ki so se nanašali na že sprejet OPN, sta oporekala le še svetnika Izole prihodnosti. V mesecih, ki so sledili, sta opozicijo predstavljala prav onadva in pogosto tudi Dušan Ambrož in Jasna Istenič, dva od treh svetnikov liste Mef in Izolani. Čehovin je na skorajšnjih lokalnih volitvah kandidat liste na devetem, težko izvoljivem, mestu, Danilović pa je kandidat SD takoj za prvouvrščeno župansko kandidatko Romino Kralj.


Najbolj brano