Turki z resnimi ambicijami na avtomobilski trg

Avtomobilski posel je v Turčiji že vrsto let utečena zadeva, saj tam domuje kar nekaj tovarn tujih avtomobilskih znamk. Kot kaže pa ne bo ostalo zgolj pri tem, saj bo Turčija v prihodnjem letu na trg poslala svoj prvi lasten izdelek, temu pa bodo v naslednjih letih sledili še drugi.

Turški predsednik  je pospremil otvoritev tovarne, v kateri naj bi do leta 2030 izdelali milijon avtomobilov.

 Foto: Togg
Turški predsednik je pospremil otvoritev tovarne, v kateri naj bi do leta 2030 izdelali milijon avtomobilov.  Foto: Togg

Togg je turška znamka električnih avtomobilov, ki bodo nastajali v novo zgrajeni tovarni v mestu Gemlik. Prvi avtomobili bodo s proizvodnih trakov zapeljali marca prihodnje leto, do konca 2023 pa naj bi izdelali skupno med 17 in 18 tisoč vozil. V naslednjih letih se bo proizvodna zmogljivost dvignila na 175 tisoč vozil letno, kar bo pomenilo milijon izdelanih vozil do leta 2030.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je napovedal, da bodo z novo tovarno ustvarili 4300 novih delovnih mest, dodatnih 20 tisoč pa bo vezanih na dobaviteljsko verigo. Že zdaj bo delež sestavnih delov, ki jih bodo zagotavljala turška podjetja, predstavljala 51 odstotkov, v prihodnjih letih pa bodo ta delež dvignili še za 15 odstotkov. A to še ni vse. Neposredno ob tej tovarni naj bi v kratkem začeli graditi še tovarno za sestavo baterijski sklopov za električna vozila.

Skupni projekt šestih družb

Avtomobilska znamka Togg je bila ustanovljena leta 2018 kot skupni projekt šestih velikih turških skupin - Anadolu Group (19%), BMC (19%), Kök Group (19%), Turkcell (19%), Zorlu Holding (19%) in TOBB (5%). Doslej je bila Turčija zanimiva za številna tuja avtomobilska podjetja, ki so v tej državi vzpostavili del svojih proizvodnih zmogljivosti. Med drugim se v Turčiji proizvajajo določeni Renaultovi, Fiatovi, Fordovi, Hyundaijevi in številni modeli drugih avtomobilskih znamk. V lanskem letu so avtomobilske tovarne v Turčiji sestavile 1,27 milijona vozil.

Po Erdoganovih besedah so dogovor z vodilnim svetovnim podjetjem na tem področju že dosegli. Prvi avtomobil, ki ga bodo sestavljali v novi tovarni bo SUV segmenta D, ki v dolžino meri 4,7 metra. Gre za avto, ki bo po dimenzijah spadal v razred, kjer se nahajajo Audi Q5, Alfa Romeo stelvio in BMW X3, začetna cena zanj pa naj bi bila postavljena pri 50 evrskih tisočakih. Rezervacije zanj bo znamka Togg začela zbirati februarja, ko bodo avto tudi uradno predstavili, a že zdaj je slišati, da bo ta na voljo z dvema baterijama različnih kapacitet (300 in 500 kilometrov dosega).

V primeru, da bo ta opremljen zgolj z motorjem na zadnji osi, moč znaša 147 kilovatov, v primeru dodatnega motorja (štirikolesni pogon) pa bo moč narasla na 294 kilovatov. Poleg SUV predstavnika bo omenjena znamka v ponudbo uvrstila še elektrognano limuzino, ki smo jo v študijski obliki spoznali v začetku letošnjega leta, v načrtu pa sta še dva modela – manjši SUV in enoprostorec. Da so se Turki resno lotili tega projekta, kaže napoved, da bodo z lastno blagovno znamko Trugo v Turčiji zgradili tisoč hitrih polnilnic na nekaj več kot 600 lokacijah v vseh 81 provincah države.


Najbolj brano