V Postojni v tekmo dve novi listi, v Pivki tri manj

Postojnsko in pivško občino bosta tudi v naslednjem mandatu vodila ista župana, Igor Marentič in Robert Smrdelj, saj sta ostala brez protikandidatov, bodo pa volilci z izbiranjem listi in strank vplivali na razmerja sil v občinskem svetu. Kot novinec bo v Postojni s svojo listo nastopilo Gibanje Svoboda. V Pivki kandidira le pet list oziroma strank.

V Postojni (in Pivki) bo volilna tekma potekala le za uvrstitev v 
občinski svet, a za zdaj so oglasni panoji še bolj prazni.   Foto: Veronika Rupnik Ženko
V Postojni (in Pivki) bo volilna tekma potekala le za uvrstitev v občinski svet, a za zdaj so oglasni panoji še bolj prazni.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA, PIVKA > V 23-članskem postojnskem občinskem svetu so v zadnjem mandatu sedeli predstavniki desetih list in strank. Prav toliko jih kandidira tudi tokrat.

Novih-starih list in strank je osem, na novo kandidirata Gibanje Svoboda, s svojo listo pa bo po neuspehu na državnozborskih volitvah poskusila tudi Naša dežela Aleksandre Pivec. Ni pa več med kandidati Desusa in zdaj že nekdanje SMC, ki sta v zadnjem mandatu imeli po enega svetnika (svetnik SMC Marjan Nagode je pozneje postal samostojni svetnik). Na kandidatnih listah najdemo prav vse aktualne svetnike, ki so v glavnem nosilci oziroma zasedajo prva mesta na kandidatnih listah, razen treh. Iz občinskega sveta se tako zagotovo poslavljajo Marjan Nagode, Stanko Markovčič in Helena Ana Drewery. Sicer pa je tudi v novem mandatu realno pričakovati precej že znanih imen.

10

list oziroma strank se poteguje za izvolitev v postojnski občinski svet,

5

pa za v pivški

Na županovi listi kandidira tudi Merlo

Na prejšnjih volitvah je v Postojni največji uspeh doživela županova lista MI Znamo, ki je imela v zadnjem mandatu, največ, kar sedem svetnikov. Tudi tokrat so na prvih mestih na kandidatni listi, katere nosilec je župan Igor Marentič, skoraj vsi aktualni svetniki MI Znamo. Med novimi kandidati na Marentičevi listi je znano ime Aleksander Merlo, direktor Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna, znan tudi kot nekdanji poslanec LDS.

Pavšič iz MI Znamo k Svobodi

Na županovi listi pa ni več dosedanjega občinskega svetnika MI Znamo Roberta Pavšiča, sicer nekdanjega poslanca LMŠ, ki je zdaj zaposlen v kabinetu predsednice državnega zbora. Pavšič namreč tokrat nastopa kot nosilec liste Gibanja Svoboda (GS). Na listi GS so tudi nekateri člani nekdanje Stranke Alenke Bratušek, denimo Jerko Čehovin, ki je tudi nekdanji poslanec Jankovičeve Pozitivne Slovenije in predsednik postojnskega Združenja borcev za vrednote NOB. Nosilec liste Naše dežele je nekdanji odpuščeni uslužbenec postojnske občine Rifet Kendič.

Opozicija v Postojni zadnji mandat šibka

V občinski svet bo zelo verjetno ponovno izvoljen nekdanji minister in aktualni poslanec SDS Zvonko Černač, ki nastopa kot nosilec liste SDS. Kandidirajo tudi ostali štirje aktualni svetniki SDS, na listi SDS pa najdemo tudi nekdanjega župana Jerneja Verbiča, ki je na prejšnjih volitvah sicer nastopil s svojo listo Skupaj, ki pa je pred štirimi leti po dolgih letih izpadla iz občinskega sveta. SDS je bil kot druga najmočnejša stranka v iztekajočem mandatu praktično edini s kolikor toliko opozicijsko držo, formalno pa se županovi koaliciji nista pridružila tudi NSi in TeK za napredek. Za Marentičem je tako mandat, v katerem je vladal z zelo udobno večino in skorajda brez ostrejših kritik.

V Pivki najmanj tri liste manj

V Pivki je kandidaturo vložilo pet strank oziroma list, in sicer Krpanova lista, SLS, SDS, NSi ter SD, medtem ko so v zadnjem mandatu v občinskem svetu sedeli predstavniki osmih list in strank (tudi Liste neodvisnih kandidatov, Desusa in SMC). Od 17 članov ponovno kandidira 11 aktualnih svetnikov, tako da se v novem mandatu obeta najmanj šest novih imen, verjetneje pa še kakšno več. Med kandidati ni več dolgoletnega podžupana Borisa Rebca. Nosilec Krpanove liste, ki je bila v zadnjem mandatu največja in najglasnejša opozicijska lista, ni več Damijan Kapelj, ki je pred štirimi leti kandidiral za župana, temveč so na prvih mestih tudi nekatera nova imena. Nosilec liste SLS je župan Robert Smrdelj, sledijo pa mu trije aktualni svetniki, medtem ko je predvsem na listi SDS pričakovati izvolitev nekaterih novih imen. Katere liste bodo v novem mandatu pridobile, pa bodo odločili volivci.


Najbolj brano