Svetniško zasedbo so imenovali kar piranska ladja norcev

Poslavljajoče se garniture piranskega občinskega sveta se je oprijelo ime ladja norcev, kapitan te 25-članske ladje in lepilo, ki jih je držalo skupaj vsa štiri leta, pa je ostal Đenio Zadković, župan brez koalicije. Piranske ladje norcev proti pričakovanjem ni zapeljal v ledeno goro. Vsi svetniki so potovanje preživeli in za sabo poleg polen in provokacij pustili tudi kaj uporabnega za skupnost.

Ob zmagi leta 2018 so se imeli Đenio Zadković in člani svetniške skupine Gibanje za občino Piran zelo radi.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ob zmagi leta 2018 so se imeli Đenio Zadković in člani svetniške skupine Gibanje za občino Piran zelo radi.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > Piranski občinski svetniki so si ob svoji predvidoma zadnji seji v tem županskem mandatu dali jasno vedeli, da se drug od drugega z veseljem poslavljajo. Včasih so sami sebe imenovali tudi “cirkus”, prav tako so slišali opozorila, da namerno rušijo (gradbeni) napredek. Še zlasti takrat, ko je padal projekt obnove ribiškega pristanišča na Seči s pomočjo evropskega denarja ali ob nasprotovanju kandidaturi Pirana za Evropsko prestolnico kulture.

Kisla zmaga GZOP

Doživeli so marsikaj, razočaranja in uspehe. Najbolj kisel občutek v ustih je ostal Gibanju za občino Piran (GZOP), ki je zmagalo na lokalnih volitvah leta 2018, v občinskem svetu osvojilo osem sedežev, uresničilo napoved, da bo pometlo s Socialnimi demokrati in predvsem postavilo župana, Đenia Zadkovića. Mislili so, da bodo pometli tudi z občinsko upravo, vendar se župan igre “rezanja glav” za vsako ceno ni želel iti. Kmalu je sledila ena najbolj razburljivih ločitev na istrski politični sceni in javno pranje umazanega perila - kje drugje kot na facebooku, saj je s pomočjo tega družabnega omrežja GZOP tudi zmagal na volitvah.

Sej so se večinoma udeleževali

Piranski občinski svetniki so opravili 37 rednih sej in 12 izrednih sej. Sprejeli so 37 odlokov in 32 sklepov. Sej so se večinoma udeleževali, sklepčnost je bila 98-odstotna. Največ pobud in predlogov so podali Davorin Petaros, Nevenka Kavčič, Vojko Jevševar in Kristijan Cerovac.

Kdorkoli je Đeniu Zadkoviću napovedoval, da je stopil v prevelike čevlje, da ne bo dolgo županoval in bo kmalu odstopil, se je zmotil. Je pa fotograf iz Lucije ostal vir navdiha za svoje nasprotnike.

Prihod svetnikov GZOP v občinski svet je sicer prinesel tudi koristi. Dokazali so, da se poglabljajo v stvari, tako da je zaradi njih občinsko gradivo bolj jasno in podrobno pripravljeno. Strokovne službe morajo odgovoriti na številna vprašanja. Prav tako se občinski svetniki zavedajo smernic Komisije za preprečevanje korupcije. Kar za občino, prepleteno z različnimi interesi, ni slabo.

Stabilna opozicija, krhka koalicija

Piransko lokalno politiko si bomo zapomnili tudi po menjavanju strank (Denis Fakin - od SMC do SD, Barbara Kožar - iz Levice prek samostojne svetnice v SD), izstopih iz strank (Milica Maslo Bezer iz Desus, Savo Radić iz Slovenija je naša, Marko Juriševič iz SD) in oblikovanju zgrešenih koalicij v prid skupnosti, ki pa so bile kratkega veka (Barbara Kožar še kot Levica s Savom Radićem in Vojkom Jevševarjem iz SDS). Predvsem pa po stabilni opoziciji, ki je občasno, kot pri stanovanjih za mlade v Padni, dala svoj glas v znak strinjanja.

Rahlo županovo koalicijo 13 glasov so sestavljali svetniki z liste Naš kraj, pa Savo Radić in Vojko Jevševar (velikokrat sta bila jeziček na tehtnici), trije svetniki italijanske narodne skupnosti, ki običajno v Istri vedno podpirajo župana, ter seveda Karlo Radovac, edini iz ekipe GZOP, izvoljen za občinskega svetnika, ki je ostal na županovi strani.

Fenomen Đenia Zadkovića

Mandat Đenia Zadkovića je vsakomur, ki je lahko z razdalje opazoval njegovo županovanje, dal jasno vedeti vsaj eno stvar - da projekte spelješ samo s politično podporo, ki jo imaš v občinskem svetu.

Sedanji župan bo kritike, češ da med županovanjem ni naredil ničesar omembe vrednega, vzel kot hec. Marsikaj je z ekipo naredil in marsičesa tudi ne. Ni zgradil garažne hiše v Piranu, osvobodil mesta pločevine in namesto avtov pripeljal majhne, ozke električne avtobuse - kurijerce. Ni naredil reda na Prešernovem nabrežju in Punti ter ni odstranil gostinskih teras. Ni preselil metadonske ambulante iz mesta. Ni do uspešne obnove pripeljal pogorele hiše v Trubarjevi ulici. Ni našel mesarja.

A je tudi seznam narejenega dolg, kar županu ne bi bilo uspelo brez podpore občinskega sveta. Do konca so speljali projekt prenove zdravstvenega doma v Luciji, obnavljajo zdravstveni dom v Sečovljah, v piranskem so namestili dvigalo. Od Okolja Piran so odkupili parcele na Košti, začeli aktivno iskati rešitve za traso nove ceste in z mrtve točke premaknili gradnjo stanovanj za mlade. Popravili so klif pod župnijsko cerkvijo in ulico, ki vodi mimo cerkve sv. Jurija. Začeli so vzpostavljati red v Jernejevem kanalu, uredili so cesto do Fiese, odprli večnamenski prostor v Grandu.

Z mandatom si je pridobil tudi nove prijatelje, kot je Gašpar Gašpar Mišič, nepremičninar, ki je postal direktor Okolja Piran, z občinsko dokapitalizacijo izboljšal njegovo poslovno sliko, prek družabnih omrežij približal delo Okolja ljudem, ves čas pa s svojimi različnimi vlogami in tudi nepremičninskimi interesi jezil zlasti svetnike GZOP.

Kdo bo šel na kavo?

Nekateri občinski svetniki bodo tudi po svojem mandatnem obdobju v občinskem svetu šli na skupno kavo, nekateri se ne bodo želeli niti videti. Davorin Petaros in Dušan Puh, na primer, nikoli ne bosta šla na kavo s klepetom, tako zelo si gresta na živce. Petaros in Robert Fakin prav tako ne, kar velja tudi za Marka Juriševiča in nekdanje kolegice iz vrst Socialnih demokratov.

Denis Fakin bo šel na kavo s komerkoli. Savo Radić in Vojko Jevševar bosta šla tudi na bobiće. Presenetljivo ali ne pa si Kristijana Cerovca zlahka predstavljamo na kavi v družbi Socialnih demokratov. Pri italijanski skupnosti je Cerovac prav tako dobro zapisan, tam je zaposlen in tudi rad obleče kostum iz Tartinijevih časov ter se proti koncu mandata vse bolj predstavlja kot zaveden pripadnik italijanske narodne manjšine.


Najbolj brano