Volilna komisija je Grebla izločila iz bitke za župana Kopra

Koprska občinska volilna komisija, ki jo vodi Miloš Senčur, je zavrnila kandidaturo Patrika Grebla za župana Kopra in izločila tudi njegovo listo Zavedno Koper za občinski svet. Razlog je neizpolnjevanje zakonskih pogojev, natančneje stranka ni opravila glasovanja o kandidatih na tajen način, kar veleva zakon. Greblo te očitke zavrača in napoveduje pritožbo na upravno sodišče.

Koprska občinska volilna komisija je Listo Zavedno, kjer so poleg  
županskega kandidata Patrika Grebla (desno), glavni akterji še 
Rado Pišot in Katja Pegan, zaradi vsebinskih napak izločila iz bitke 
na lokalnih volitvah.  Foto: Nataša Hlaj
Koprska občinska volilna komisija je Listo Zavedno, kjer so poleg županskega kandidata Patrika Grebla (desno), glavni akterji še Rado Pišot in Katja Pegan, zaradi vsebinskih napak izločila iz bitke na lokalnih volitvah.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Predsednik občinske volilne komisije Miloš Senčur pojasnjuje, da v listi Zavedno Koper kandidatov za občinski svet in za položaj župana niso določili skladno z zakonskimi pravili, ki določajo tajno glasovanje, temveč zgolj po internih pravilih stranke, ki pa tega nima zapisanega v statutu.

Komisija je odločitev sprejela soglasno

“Iz prakse ustavnega in upravnega sodišča je jasno, da gre za vsebinsko in ne formalno napako. Te vsebinske pomanjkljivosti ni mogoče naknadno odpraviti. To pa volilni komisiji nalaga, da takšno kandidaturo zavrne. Pritožba na upravno sodišče je možna v 48 urah,” pravi Senčur. Slednje mora o tem odločiti v 48 urah od prejema pritožbe. Ne glede na praznike in dela proste dni ima upravno sodišče v času volitev dežurno službo.

Senčur pravi, da so v volilni komisiji temeljito pretehtali zadeve: “Seznanili smo se s sodno prakso, zakoni in teorijo. Odločitev smo sprejeli soglasno. Morebitno napako občinske volilne komisije bo odpravilo upravno sodišče.” Dodaja, da so pregledali tako priloge kot zapisnike. “Na nekatere manjše pomanjkljivosti je vlagatelje kandidatur mogoče opozoriti dokaj hitro, in jih lahko nato tudi pravočasno popravijo oziroma dopolnijo, drugih pa ni mogoče takoj opaziti in jih zaznamo šele, ko si komisija vzame čas za temeljit pregled,” pojasnjuje Senčur.

Zavrnili tudi 25 kandidatov za člane KS

Ocenjuje, da je od politične stranke, ki se odloči za potegovanje na volitvah, pričakovati sposobnost in zrelost, da bodo vse postopke izpeljali tako, kot je predvideno. “Čudi me, da kdor je pripravljal akte stranke, ni bil dovolj pozoren. To, kar so naredili, je, če jo lahko tako imenujemo, šolska napaka,” meni predsednik občinske volilne komisije.

Preostale kandidature za župana in člane občinskega sveta je volilna komisija potrdila. “Vseh ostalih 14 list in strank je izpeljalo postopke po zakonu. Priložili so tudi glasovnice iz tajnega glasovanja,” pravi Senčur. Zavrnili pa so 25 kandidatov za člane svetov krajevnih skupnosti. Ugotovili so, da nekateri kandidati nimajo volilne pravice v določeni enoti, pri nekaterih kandidatnih listah pa ni bila pravilna zastopanost spolov.

“Nas želi nekdo izločiti iz igre?”

Prvak stranke Zavedno Koper in županski kandidat Patrik Greblo zagotavlja, da so opravili tajne volitve. “Kako je lahko volilna komisija iz našega zapisnika sklepala, da ni bilo tako. Sploh nas niso pozvali bodisi k razjasnitvi okoliščin bodisi k dopolnitvi dokumentacije. Čudi me, da nismo dobili te možnosti,” opozarja.

Greblo ugiba, ali jih želi nekdo izločiti iz igre. “Mogoče se nas hočejo znebiti, ker prinašamo svežo alternativo s čistimi, neoporečnimi in močnimi kandidati, ki se podajajo v kalni bazen lokalnih volitev v Kopru,” razmišlja.

Zdaj so vse skupaj prepustili odvetnikom, ki bodo pripravili gradivo za pritožbo. “Dokazali bomo, da so vsi postopki tekli v skladu z zakonom o lokalnih volitvah, in da naša kandidatura izpolnjuje vse potrebne zakonske pogoje. Glasovanje o listi je potekalo tajno, kar bomo dokazali z glasovnicami. Očitke občinske volilne komisije bomo v celoti ovrgli,” napovedujejo v Listi Zavedno Koper.


Najbolj brano