Kobal: “Izola mora turizem spraviti na višji nivo”

Za funkcijo izolskega župana se poteguje tudi Mitja Kobal, predlaga ga Lista Kobal Mitja (LKM). Med prve tri točke svojega programa uvršča skupaj z državo zgraditi nov dom za upokojence, postopno gradnjo neprofitnih stanovanj za mlade in garažno hišo ob vstopu v mesto na parkirišču ob ladjedelnici.

Mitja Kobal Foto: Mirjana Cerin
Mitja Kobal Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > “S tem in z gradnjo pokritega bazena na parkirišču v Tomažičevi ulici (pred Simonovim zalivom, op. a.), da bi lahko črpali morsko vodo, ter s pritiskanjem na državo, da zgradi hitro cesto Koper-Dragonja čez Šmarje, da bi med poletno sezono razbremenili povezavo Koper-Izola-Lucija, bi ustvarili tudi pogoje za razvoj turizma,” niza Mitja Kobal.

Razvoj slednjega si predstavlja z načrtovanjem manjših hotelov in hostlov skupaj z zasebnimi vlagatelji, pri njihovih umestitvah ima občina s sprejetjem in uveljavitvijo občinskega prostorskega načrta (OPN) ključno vlogo. “Izola mora turizem spraviti na višji nivo s ponudbo za premožnejše goste,” poudarja. Nov dom za upokojence in nova neprofitna stanovanja si zamišlja v bližini TPC Livade, denar za stanovanja bi zagotovil v občinskem proračunu, garažne hiše “z dvema etažama nad površjem” bi se lotil v javno-zasebnem partnerstvu; ob tem opozarja, da bi se vložek občini sčasoma povrnil.

Meni, da bo izvoljen za župana in bo njegova lista v dvorani občinskega sveta zasedla tri stole, na prvih treh mestih so (v tem vrstnem redu) navedeni Ahmed Kruezi, Irma Rekić in Kobal. Če pa ne bi bil izvoljen, že zdaj napoveduje, da bo v morebitnem drugem krogu županskih volitev podprl Romino Kralj, kandidatko Socialnih demokratov. “A to nikakor ne nakazuje kasnejšega povezovanja v koalicijo. Če ne bom izbran za župana, bo moja lista v opoziciji, ker je moj moto: 'Brez opozicije ni pozicije in ni napredka.'” Kobal je v zadnjem obdobju predsednik nadzornega odbora občine, za župana se je potegoval že leta 2018, vendar takrat kot član SDS.


Najbolj brano