Rojc vladal z udobno večino

Ilirskobistriški župan Emil Rojc je v zadnjem mandatu vladal z udobno večino, saj resne opozicije v občinskem svetu ni imel. Občinsko politiko je tako po zaslugi trdnega in uglašenega koalicijskega glasovalnega stroja izvrševal po svojih željah in zamislih.

Emil Rojc je v zadnjem mandatu vladal z udobno večino, saj resne 
opozicije v občinskem svetu ni imel. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Emil Rojc je v zadnjem mandatu vladal z udobno večino, saj resne opozicije v občinskem svetu ni imel. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Ilirskobistriški občinski svet je v zadnjem mandatu bolj ali manj nekritično podpiral občinsko politiko župana Emila Rojca, ki je imel pri uresničevanju svojih ciljev brezpogojno podporo koalicije, katere steber sta v 23-članskem občinskem svetu predstavljala županova Povezovalna lista Emila Rojca (v prvi polovici mandata SD) s sedmimi in SDS s tremi svetniki.

K županovi koaliciji lahko prištejemo tudi listo Sveži, saj je njen vodja Andrej Batista postal tudi eden od podžupanov, mesto prvega podžupana pa je zasedel vodja svetniške skupine SDS Dušan Grbec. Za nekakšno tiho koalicijo bi lahko označili tudi štiri svetnike NSi, SLS in Liste neodvisnih občanov krajevnih skupnosti nekdanjega župana Antona Šenkinca, ki je pred štirimi leti ostal pred vrati občinskega sveta. Tudi lista Aleša Zidarja, ki je bil na zadnjih lokalnih volitvah Rojčev županski protikandidat in je sprva še vztrajal in si prizadeval za uresničitev nekaterih volilnih obljub, je kaj kmalu potihnila in se izgubila v Rojčevem glasovalnem kolesju.

V manjšinski opoziciji so vsa štiri leta vztrajali le štirje občinski svetniki Desusa in LMŠ, ki pa so imeli tako rekoč zvezane roke.

Koalicija ostala trdna tudi po Rojčevi izključitvi iz SD

Ta koalicija je ostala trdna tudi po tem, ko je Rojca v začetku leta 2021 stranka SD zaradi nespoštljive in žaljive komunikacije z novinarko Primorskih novic izključila iz svojih vrst. Rojc je takrat ustanovil svojo neodvisno listo, kateri se je priključila celotna svetniška skupina SD.

V manjšinski opoziciji so tako vsa štiri leta vztrajali le štirje občinski svetniki Desusa in LMŠ, ki pa so imeli tako rekoč zvezane roke in občasno, ko njihove besede niso ugajale županu Rojcu, tudi usta. Njihovi predlogi, opozorila in pobude so bili večinoma preslišani. Ko pa je izjemoma enega od predlogov iz vrst opozicijske LMŠ, ki se je nanašal na projekt ureditve muzejskih depojskih prostorov v bivši vojašnici, večina občinskih svetnikov na glasovanju podprla, je župan njihov sklep ignoriral, že predvidena sredstva pa iz proračuna črtal.

Rojc je imel popolnoma proste roke pri svojem velikokrat avtokratskem vodenju občine in občinskega sveta. A ni ostalo le pri tem. Lahko bi rekli, da je svojo politiko uresničeval tudi brez pravega in resnega nadzora. Kar tri izmed petih članov občinskega nadzornega odbora so imenovale njegove koalicijske partnerice SD, SDS in lista Sveži, ena od članic pa je celo podžupanova hči. Nadzorni odbor v taki sestavi je med drugim presojal tudi o domnevnih koruptivnih poslih župana.


Najbolj brano