Ankarančanki proti “staremu” županu

Da si Ankarančani želijo tudi sprememb, dokazujejo podpisi podpore, ki jih je zbrala Maja Prodan Jurič z listo Vsi smo Ankaran. Kot kandidatka Gibanja Svoboda v župansko tekmo vstopa tudi izkušena političarka Breda Krašna. Gregor Strmčnik in programska skupina Radi imamo Ankaran si, seveda, želijo še tretji mandat. Izzivalki sta prepričani, da bi se lahko kraj razvijal hitreje, župan pa ohranja stališče “počasi in kakovostno”.

Ankaran Foto: Tomaž Primožič/FPA
Ankaran Foto: Tomaž Primožič/FPA

ANKARAN > Obe bosta 20. novembra izzvali trenutnega župana, prepričani, da bi lahko bil razvoj občine bolj učinkovit in gospodaren. Kot neodvisna kandidatka in ob podpori liste občanov Vsi smo Ankaran Maja Prodan Jurič meni, da je potrebno oblikovalcem občinske politike in zaposlenim na občini postaviti jasne dolžnosti in pravice.

Maja Prodan Jurič

Breda Krašna, kandidatka Gibanja Svoboda, pa računa tudi na to, da bo vladajoča parlamentarna stranka pomagala rešiti stare ankaranske težave z državo.

Vsi smo Ankaran s kandidatko Majo Prodan Jurič

Maja Prodan Jurič je prepričana, da lahko občina s tako velikimi naravnimi in ekonomskimi danostmi svojim občanom zagotovi življenje v prostoru z visoko razvito javno infrastrukturo. Napoveduje, da se bo neomajno zavzemala za infrastrukturni razcvet.

Breda Krašna

“Občina Ankaran razpolaga s sredstvi, ki lahko ob pravilni občinski politiki nudijo visoko kvaliteto življenja ranljivim skupinam, starostnikom, mladini, otrokom in nasploh vsem občanom. To je z novo energijo in elanom mogoče storiti veliko hitreje in učinkoviteje od trenutne dinamike izvajanja razvojnih programov občine,” je kandidatka za županjo Ankarana prepričana, da je lahko občina bolj učinkovita.

Zavezala se je, da bo kot županja poštena, nepristranska in skrbna prav do vsakega prebivalca ankaranske občine. “Na listi Vsi smo Ankaran je 12 posameznikov, ki želijo s svojo strokovnostjo, zagnanostjo in prepoznavnostjo v občini Ankaran sprožiti spremembe in uresničiti nove ideje,” pravi o sokrajanih, ki stojijo za njo. Med njimi so Aleksander Pahor, Katja Mezek, Edi Ražman Knap, dr. Marko Kukanja, Rena Krstić, Bojan Cerovac in Vladimir Mlekuž.

“Želim biti del občinskega sveta, ki bo učinkovit in gospodaren,” dodaja Katja Mezek, direktorica mednarodnega podjetja za špedicijo in transport.

Gibanje Svoboda z Bredo Krašna

“Naš skupni uspeh vidimo v spremembi načina vodenja lokalne skupnosti,” Breda Krašna s stranko Gibanje Svoboda vstopa v ankaranske lokalne volitve. Skupaj z ekipo, v kateri so tudi Vladimir Pegan, Vesna Mavrič, Ivan Klun, Metka Ravnik in Jadran Pišot, želi oblikovati samooskrbno, ustvarjalno in inovativno občino na poti zelenega preboja in z učinkovitim javnim servisom za vse občane.

“Občani in občanke si v Ankaranu zaslužimo visok življenjski standard in kakovostno raven bivanja. Za razvoj lokalne samouprave želimo vzpostaviti participativni proračun in v sprejemanje odločitev vključiti vse občane in občanke,” izpostavlja Breda Krašna.

V programu si je z ekipo zastavila prizadevanja za socialno pravično, solidarno, svobodno, sodelujočo in odprto skupnost, v svojih razmišljanjih o prihodnosti občine Ankaran pa sledijo tudi razvojni strategiji Gibanja Svoboda.

Ko je ta teden z ministrico za notranje zadeve obiskala policijsko plažo na Debelem rtiču in si ogledala tamkajšnje bungalove, je razkrila, da želi prisluhniti tudi krajanom, ki si želijo bolj urejeno plažo. “Z mojo izvolitvijo imamo veliko možnosti, da se z ministrstvom za notranje zadeve usedemo in dogovorimo o rešitvah, da bi ta del Debelega Rtiča ponovno oživili,” upa Breda Krašna na pomoč Gibanja Svoboda.

Gregor Strmčnik s prenovljeno listo

Programska skupina Radi imajo Ankaran in župan Gregor Strmčnik oblikujejo lokalno politiko od nastanka občine in njenih prvih lokalnih volitev leta 2014. Gregor Strmčnik je doslej zanesljivo premagoval vse protikandidate.

Gregor Strmčnik (foto: Alenka Penjak)

Skupina Radi imamo Ankaran ima z desetimi svetniki v 13-članskem občinskem svetu absolutno večino. Volilce pozivajo, naj podprejo njihovo dosedanje delo in jim omogočijo, da sklenejo zastavljene, a neuresničene projekte. “Učinkovito smo zaščitili premoženje, vire in naravne danosti mlade občine,” na kratko pravijo o svojem dosedanjem delu.

Lista programske skupine Radi imamo Ankaran se je ob letošnjih volitvah nekoliko prevetrila. Na njej so poleg “starost” ankaranske politike, na primer Barbare Švagelj in Roberta Zelenjaka, tudi novi obrazi s svežimi idejami, prepoznavni v skupnosti: Sara Vošinek Gašpar, Luka Jurinčič, dr. Meliha Fajič, Sandi Vičič in Metod Mezek.

Preostalo jim je, da uresničijo gradnjo namenskih in oskrbovanih stanovanj za starejše, stanovanja za mlade, vzpostavijo mladinski center Valdoltra, kolesarsko omrežje in pešpoti, uredijo osrednji trg, parkirišča v Bevkovi ulici ...


Najbolj brano