Za uravnotežen razvoj

Med šestimi kandidati, ki se bodo borili za mesto novogoriškega župana, je tudi Anton Harej (NSi). Letos bo poskusil še v tretje. Kot pravi, si bo prizadeval za kakovostne storitve za občane, boljšo prometno politiko, predvsem pa uravnotežen razvoj podeželja in mesta.

Anton Harej se  zavzema za uravnotežen razvoj mesta in podeželja.   Foto: Rosana Rijavec/STA
Anton Harej se zavzema za uravnotežen razvoj mesta in podeželja.  Foto: Rosana Rijavec/STA

NOVA GORICA > Anton Harej (NSi) je dva mandata mestni svetnik in stari znanec volišč. Za župana je kandidiral že leta 2014 (4,07 odstotka glasov) in 2018 (4,76 odstotka glasov), nazadnje pa je aprila na volitvah za DZ v okraju Nova Gorica I (podeželje) z NSi prejel slabih sedem odstotkov glasov. Kot kandidat za župana bo 20. oktobra poskusil še v tretje. Zato, pravi, ker kandidatura zanj predstavlja osebni izziv, saj vidi v tem priložnost in verjame v uspešno Novo Gorico.

Ker prihaja s podeželja, je logično, da med prednostnimi nalogami izpostavlja uravnotežen razvoj mesta in podeželja, na kar tudi sicer kot mestni svetnik opozarja že dva mandata. Mesto potrebuje najprej dobro prometno politiko in dobro pripravo na Evropsko prestolnico kulture 2025, pa tudi več parkirišč in obnovo parkirnih hiš, našteva. Podeželje prav tako potrebuje dobre prometne povezave ter kolesarske poti in steze, tudi zaradi razvoja turizma, ki si ga želi podpreti z različnimi ukrepi, pravi.

Kot dodaja, si bo prizadeval kakovostne storitve za občane in uspešno vodenje naložb in projektov, za boljši dostop do zdravstvenih storitev za starejše, urbano prenovo stanovanjskih sosesk, pridobitev gradbenega dovoljenja in začetek obnove gradu Rihemberk in Laščakove vile ter za vzpostavitev prostorskih pogojev za širjenje gospodarstva in stanovanjske gradnje.

Če bo postal župan, se bo čim prej pogovoril z vodji v občinski upravi, direktorji javnih podjetij in zavodov, ravnatelji in predsedniki KS: “Da slišim njihova pričakovanja, projekte in izzive , ki so v teku in jih je treba rešiti.” Zavzema se še, da se čim prej sprejme proračuna 2023, da bo delo nemoteno teklo. “Zavedati se moramo, da so številni projekti v različnih fazah priprave in izvedbe ter da si ne moremo privoščiti dolgotrajnejšega financiranja po dvanajstinah.”


Najbolj brano